Zo word je een empathischer persoon 

Je verplaatsen in een ander, soms kan het erg lastig zijn. Zeker als hij of zij anders denkt. Onderzoek toont dat we de laatste jaren harder zijn geworden, we zijn dus minder empathies geworden. Hoe word jij (weer) een empathischer persoon?  

Tegenover elkaar 

De wij tegen zij situatie. Het komt de laatste haren steeds meer voor dat we lijnrecht tegenover elkaar staan. Oorlogen maar ook de (corona)crisis heeft ervoor gezorgd dat er meer conflicten ontstaan. Door alle nare dingen die we op het nieuws zien en meemaken zorgt ervoor dat we harder zijn geworden, dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Universiteit.  

Wat is empathie 

Empathie kennen we van het Duitse woord einfühlung. Wat staat voor het voelen wat de ander voelt. We hebben het dus over empathie als we ons verplaatsen in de situatie en de gevoelens van een ander. Je oordeelt niet, doet geen aannames, schept geen verwachtingen en druk geen overtuigingen door. Ben je empathisch dan ben je nieuwsgierig naar hoe een ander zich voelt. Goed luisteren is een belangrijk onderdeel. Met alleen goed luisteren kom je er niet er komt ook een stukje gevoel tonen bij.  

Zo word jij empathischer 

Soms ontgaan emoties van anderen je nog weleens. Wil je beter worden in het herkennen van emoties van een ander, je kan je empathische gevoel trainen. Oefening baart kunst.  

  • Mensen verschillen nou eenmaal heel erg. Ervaringen, gevoelens en perspectieven verschillen. Onthoud je dit dan heb je al een grote stap gezet. 
  • Probeer jezelf te verplaatsen in een ander. Probeer niet te oordelen, aannames te doen etc. Zo voelt diegene die zijn verhaal vertelt zich gehoord. 
  • Luister actief, dat betekent dus dat je stil bent en echt de tijd neemt. Reageer af en toe op wat diegene zegt. Wil hij of zij advies of gewoon een schouder om op te leunen. 
  • Houd je eigen emoties onder controle. Op dit moment gaat het niet om jou. Zorg dat je emoties niet het middelpunt worden van je gesprek.  

Sharing is caring