Zo kom je van je faalangst af!  

Faalangst kan echt ontzettend vervelend zijn. Het kan je namelijk ontzettend erg belemmeren bij belangrijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie, een sollicitatiegesprek of een rijexamen. Maar hoe kun je nou op een gemakkelijke manier van je faalangst afkomen? Hieronder geven we een aantal tips! 

Praat met anderen over je angsten  

Wanneer je ergens erg bang, zenuwachtig of angstig over bent is het een goed idee om dit uit te spreken tegen bijvoorbeeld mensen die dicht bij je staan. Praat erover dat je bijvoorbeeld erg zenuwachtig bent voor het sollicitatiegesprek. Misschien kunnen ze je wat moed inpraten of je juist even afleiden van waar je over aan het nadenken bent. Daarnaast kan het ook slim zijn om het gewoon eerlijk aan te geven op dat moment, dit kan al een last zijn die van je schouders afvalt. Het is echt niet zwak om aan te geven bij het sollicitatiegesprek dat je best zenuwachtig bent.  

Wat zou nu het allerergste zijn?  

De tweede tip is om jezelf af te vragen wat nu het ergste is wat er kan gebeuren. Stel je hebt de baan niet, dan vergaat gelukkig de wereld niet en er gaan ook geen mensen dood. Het is belangrijk om alles te blijven relativeren op een stressvol moment. Ook bij bijvoorbeeld je rijexamen, het is ontzettend jammer als je zakt tegelijkertijd is het helemaal geen ramp als je wel zakt en je het nog eens opnieuw probeert.  

Reflecteer 

Iets wat je ook meer zelfvertrouwen kan geven is het reflecteren op jezelf en op wat je allemaal al bereikt hebt. Dit is ontzettend goed om te doen, hierdoor ga je niet alleen maar de hele tijd door maar blik je af en toe ook even terug. Zet eens voor jezelf op een rijtje welke doelen je de afgelopen 2 maanden allemaal bereikt hebt. Dit kan je trots op jezelf maken en je weer een berg aan zelfvertrouwen geven.  

Je bent goed zoals je bent  

Als laatste tip willen we je meegeven dat het echt heel belangrijk is om te onthouden dat je goed bent zoals je bent. Je hoeft niet te veranderen omdat anderen dat van je verlangen of omdat er een ideaalbeeld is waar je aan wil voldoen. Daarnaast is het zo dat niet iedereen goed kan zijn in alles, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en dat is alleen maar mooi want zo vullen we elkaar aan. Laat je daarom ook niet onzeker maken door opmerkingen van anderen. Dit is natuurlijk soms wel lastig want we trekken ons nou eenmaal veel en snel iets aan van de (gemene) opmerkingen van anderen. Probeer hierbij te onthouden dat je goed bent zoals je bent en dat je trots mag zijn op wie je bent.

Sharing is caring