Dit moet je weten over peper!

Van peper maak je iedere dag wel gebruik wanneer je gerechten aan het klaarmaken bent. Toch weten we niet alles over peper. Wij hebben voor jou de dingen die je moet weten over peper op een rijtje gezet. 

Peperbollen 

Je hebt 4 soorten peperbollen namelijk groen, zwart, rood en wit. Deze peperbollen zijn niet afkomstig van een peperstruik ook wel een piperacease genoemd, maar ze komen van de piper nigrum. De peperbollen hebben een besvormige vorm en zijn de zaadjes van de plant en ze groeien in trosjes.  

Groene peperbollen 

Deze groene peperbollen krijg je wanneer de onrijpe besjes van de struik na 6 maanden worden geplukt. Deze soort zijn niet zo pittig, maar hebben vooral een frisse en kruidige smaak. De groene peperbollen worden vooral gebruikt in een saus en dan vooral in de Franse en Thaise keuken. 

Zwarte peperbollen 

De zwarte peperbollen zijn eigenlijk de groene peperbollen, maar worden even kort gekookt. Hierdoor barst hun velletje en daarna worden ze in de zon gedroogd. Hierdoor worden ze donkerder en zullen ze gaan rimpelen. Deze soort peperbol heeft een vrij pittige smaak. 

Rode peperbollen 

Deze peperbollen hebben goed kunnen groeien aan de struik en hebben daardoor hun rode kleur gekregen. Na 9 maanden worden de peperbollen geoogst en gedroogd waardoor ze hun rode kleur behouden. De peperbol heeft een intense en pikante smaak en wordt vooral gebruikt bij gerechten met vis en varkensvlees. 

Witte peperbollen 

De peperbollen worden geplukt wanneer de schil rood begint te kleuren. Daarna wordt de roodgekleurde schil afgeweekt en vervolgens worden de peperbollen gedroogd waardoor ze weer helemaal blank zijn. Als ze vervolgens helemaal zijn gedroogd en hun schil is afgeweekt hebben ze een veel zachtere en subtielere smaak. 

Het pittige karakter van peper 

De pittige smaak van peper komt door de piperine. Piperine is een alkaloïde dat het hoofdbestanddeel vormt van de zwarte peper en heeft daarom zo’n scherpe smaak.  

Sharing is caring