Meer stress, door minder slaap 

Een goede nachtrust en het ervaren van stress, het is absoluut geen goede combinatie. Je functioneert nou eenmaal beter als je goed geslapen hebt. Zowel mentaal als fysiek. Je herstelt nou eenmaal beter als je goed slaapt, maar wat voor effect heeft dit op jou als je niet goed slaapt.  

Slaaptekort 

Veel mensen hebben last van een slaaptekort, het is dan ook een groot gezondheidsprobleem. Onder een slaapprobleem valt het volgende: 

  • Moeilijk in slaap komen 
  • Moeite hebben met in slaap blijven 
  • Vroeg wakker worden 
  • Niet uitgerust voelen 

Het zorgt niet alleen voor minder lichamelijk functioneren. Maar ook kan het zorgen voor psychische klachten als prikkelbaarheid en daarnaast ben je vatbaarder voor stress. 

Meer stress 

De bekende vijand van een goede nachtrust is stress. Stress houdt het lichaam in een staat van alertheid. De staat van alert zijn en het altijd maar aan staan zorgt voor een uitputting op langer termijn. Veel stress, dan slaap je niet goed. De volgende dag ben je moe waardoor je alleen maar meer stress ervaart. Het is dus eigenlijk een vicieuze cirkel.  

Doorbreek de vicieuze cirkel 

De cirkel doorbreken het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je beter slapen dan zullen we het stressniveau omlaag moeten brengen. We geven je de beste tips! 

1. Vaste werktijden 

 Probeer werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Werk alleen bij uitzondering na werktijd.  

2. Vrije tijd 

 Plan in je vrije tijd activiteiten in waardoor jij kan ontspannen. Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit. Breng tijd voor met familie, kruip op de bank met een goed boek of ga het terras op. Maar zorg voor rust.  

3. Sport 

Sporten is een van de beste middelen om stress te verminderen. Je hoort dan ook vaak van mensen die sporten dat ze hiermee hun hoofd kunnen leegmaken. Sport herstelt en verbetert de werking van de onderdelen in de hersenen die het stressgevoel afremmen. De productie van het stresshormoon neemt dan tijdens een work-out ook af.  

Sharing is caring