De schaduwkanten van succes  

Wat betreft succes heerst er voor veel mensen een soort ideaalbeeld. Want wat is succes nu? Als we het over succes hebben denken de meeste mensen aan iemand met een goede baan met een hoog salaris, een leuk gezin, een mooi groot huis en veel geweldige vakanties. Maar is het allemaal zo mooi als het lijkt? Nee meestal niet, er zitten ook veel schaduwkanten aan succes en daar gaan we het in dit artikel over hebben. 

Vanaf de buitenkant oog het perfect 

Het beeld wat we net al even schetsten  oogt vanaf de buitenkant altijd erg perfect, maar dit is meestal helemaal niet zo. Ook mensen met ‘succes’ hebben problemen en dingen die niet leuk zijn. Het leven gaat nou voor niemand altijd over rozen, helaas.  

Het kan veel stress geven 

Naast dat ook mensen met succes geen perfect leven hebben, kan een ‘succesvol’ leven je ook nog eens veel stress bezorgen. Er komt namelijk vaak een drukke baan met veel verantwoordelijkheden bij kijken, daarnaast heb je waarschijnlijk een groot huis wat onderhouden moet worden, een druk gezin in combinatie met je drukke baan en ook nog tijd willen maken voor je partner of om bijvoorbeeld te sporten. Dit alles bij elkaar kan behoorlijk stressvol zijn.  

Wat is succes nu eigenlijk?  

Daarnaast kun je jezelf de vraag stellen wat succes nu eigenlijk echt voor jou is. Soms kan het namelijk een doel zijn om te streven naar succes. Maar als het je niet gelukkig maakt dan heeft het niet veel zin om naar dat ‘succes’ te streven. Het is veel beter om te streven naar iets wat voor jou succes betekent en wat jou gelukkig maakt. Het ‘ideaalbeeld’ is daarbij helemaal niet belangrijk. Als een groot huis, een drukke en verantwoordelijke baan en een gezin jou niet gelukkig maken dan hoef je daar helemaal niet voor te kiezen of naar te streven. Misschien word jij gelukkiger van een kleiner huis, minder verantwoordelijkheden en een parttimebaan. Zo heb je bijvoorbeeld meer tijd voor je kinderen en voor jezelf.  

Doe wat je gelukkig maakt 

Ondanks dat er ontzettend veel maatschappelijke druk is tegenwoordig als het gaat om een baan, een gezin, een huis etc. Is het belangrijk om daar niet in mee te gaan. Als je iets gaat doen omdat anderen dit van jou verwachten word je daar namelijk echt niet gelukkig van. Je wordt gelukkig van iets wat voor jou succes betekent en niet van wat succes voor de maatschappij betekent. Het is belangrijk omdat altijd te onthouden.  

Sharing is caring