Zelfsabotage in de liefde 

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Maar toch loopt je relatie even niet zo lekker. Een grote kans dat het komt door zelfsabotage. Misschien denk je de liefde wel helemaal niet waard te zijn. Hoe graag je het ook wilt, je overtuigingen zitten je in de weg. Zelfsabotage kan ervoor zorgen dat je relatie een flinke deuk kan oplopen.  

Sabotage  

Zelfsabotage betekend dat jij jezelf tegenhoudt om er het meeste uit te halen. Vaak doe je dit onbewust. Waarschijnlijk komt dit voort uit een overtuiging of misschien wel angst. Droom jij ervan succesvol te zijn maar lukt het allemaal net niet, dan kan je denken dat je het niet waard bent. Ook in de liefde kan dit het geval zijn. Je voelt je niet goed genoeg. Vaak val je dan terug in patronen die je relatie geen goed doen. 

Hoe herken je zelfsabotage? 

1. Wegduwen 

Als je onbewust denkt dat je het niet waard bent of last hebt van angsten uit vorige relaties dan kan het zijn dat je je partner wegduwt. Dit kan bijvoorbeeld door de liefde af te wijzen of door juist vaak ruzie te zoeken. 

2. Negatief 

Een vorm van zelfsabotage is het niet toelaten van geluk. Je bent voortdurend opzoek naar iets waar je niet blij mee bent. Dit doe je waarschijnlijk op meer vlakken. Ook binnen je relatie ben je altijd opzoek naar iets negatiefs, met ruzie als gevolg.   

3. Je speelt spelletjes 

Deze vorm van zelfsabotage is erg vervelend. Het komt voort uit een gevoel van onmacht. Over de liefde, het leven maar ook over jezelf. Je wilt de controle houden en dit doen je door spelletjes te spelen. Je hoopt op een beter gevoel bij jezelf maar vaak levert dit juist het tegenovergestelde op.  

4. Overdenken 

Focus jij je veel op het negatieve, dan zal je ook veel piekeren. Overdenken en over analyseren liggen dan op de loer. In plaats van te luisteren naar je vriend of vriendin vul je zelf het antwoord al in.  

Vaak ligt dit aan je eigen onzekerheid en niet je partner. Eerlijk is het niet en dat weet je, maar de boosheid en het eindeloze nadenken krijg je niet onder controle. Ruzie en wantrouwigheid zijn dan ook problemen waar je mee moet dealen.  

Wat kan je doen 

Het belangrijkste wat je kan doen is eerlijk zijn tegen je partner. Eerlijkheid duurt het langst, je partner kan je ondersteunen, zodat jij aan jezelf kan werken. Ook kan het helpen een professionele hulp in te schakelen om er zo achter te komen waar dit probleem vandaan komt.  

Sharing is caring