Vaak misselijk, dit kan de reden zijn 

Een misselijk gevoel is erg vervelend, we hebben er allemaal weleens last van. Soms ga je er zelfs door zweten, word je duizelig en heb je weinig eetlust. Vaak wordt er gedacht dat misselijkheid te maken heeft met de maag of problemen in de darmen. Maar dat is niet altijd zo. Misselijkheid kan meerdere oorzaken hebben. Benieuwd naar welke dat zijn? 

Reizen 

Een oorzaak van je misselijkheid kan het reizen zijn. Ook wel beter bekend als wagenziekte of zeeziekte. Maar hoe ontstaat dit? De misselijkheid ontstaat omdat de ogen andere informatie geven aan de hersenen dan het evenwichtsorgaan. De ogen registeren namelijk beweging, terwijl je eigenlijk stilzit dit is wat je evenwichtsorgaan aangeeft. De verwarring van de signalen zorgt voor wagenziekte. 

Hormonen  

Misselijkheid bij vrouwen kan te maken hebben met de hormonen. Zeker bij een grote hormonale verandering zoals zwangerschap of net voor de menstruatie. In het geval van zwangerschap is er vaak sprake van ochtendmisselijkheid.  

Stress 

Dit is misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken, stress en angst. Je hebt het zelf vast weleens ervaren, vlak voor je spannende date of sollicitatiegesprek. Spanning, stress en dus ook angsten zorgen voor onrust in de buik wat resulteert in een misselijk gevoel. 

Alcohol 

Dit weet je vast wel, drink je te veel dan is de kans groot dat je de dag erna flink misselijk bent. Ook wel bekend als een kater. Als je lichaam de alcohol gaat afbreken komt de stof acetaldehyde vrij, te veel hiervan in het bloed kan zorgen voor hoofdpijn, trillen en dus ook misselijkheid. Genoeg water drinken tijdens een avondje stappen kan helpen om dit te verminderen.  

Evenwicht 

Zoals we eerder al bespraken, wagenziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Maar ook buiten de auto, trein, bus of boot kan je evenwichtsorgaan ervoor zorgen dat je misselijk wordt. Een oorzaak hiervan kan een ontsteking zijn van het evenwichtsorgaan. Heb je hier last van dan ervaar je ook een grieperig gevoel.  

Sharing is caring