De kracht van positieve gedachten

Vorige week belde een lieve vriendin. Ze had een raar plekje op haar borst en dit bleek borstkanker. Veel is op dit moment nog onzeker; welke vorm, hoe ernstig, behandelplan etc. Maar dat zij de komende tijd een enge en nare periode tegemoet gaat is zeker. Ze heeft angst, hele erge angst. Ik begrijp dat en natuurlijk praat ik haar moed in.

Je kunt je leven helen

Een paar dagen later zitten we samen, met nog een aantal andere vriendinnen van mij aan mijn verjaardagsdiner. Iets wat ik elk jaar organiseer want elk jaar erbij is voor mij altijd een reden om te vieren. Ik kijk de tafel rond en realiseer me dat als 1 op de 7 vrouwen in haar leven borstkanker krijgt, nog iemand aan deze tafel binnen nu en een aantal jaren ook deze prognose krijgt. Het is een enge gedachte en ik besluit er niet meer aan te denken.
Later, toen ik na een mega gezellige avond, waar heel veel is gelachen, gegeten, gedronken en mooie verhalen zijn gedeeld, weer in mijn bed lag, dacht ik er verder over na. “Misschien ben ik dan wel de volgende” ging het door mij hoofd. Borstkanker komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45-75 jaar. In mijn leeftijdsgroep krijg 32%  borstkanker… best een heel hoog percentage. Ik pak mijn telefoon en begin te googelen. Ik lees dat gemiddeld 10 jaar na de diagnose 80 van de 100 vrouwen nog leven. Dat is dan weer een beter bericht.
Ik leg mijn telefoon weg en denk aan een boek dat ik ooit, 30 jaar geleden heb gekocht van Louise Hay “Je kunt je leven helen”.  Een bestseller uit de jaren 90. Louise heeft zichzelf genezen van kanker en zij gelooft dat uiterlijke symptomen van innerlijke gedachtepatronen komen, en dat als je die gedachtepatronen weet te doorbreken en opnieuw weet op te bouwen, alles met zelfliefde als basis, je van heel veel van je klachten kunt afkomen. Aan het einde van het boek staat een lijst met aandoeningen en mogelijke oorzaken met een nieuwe gedachte erachter, een gedachte die altijd in de basis gaat om “ik hou van mezelf en ik hou van het leven”. Blaasproblemen hebben te maken met onverwerkte emoties en kanker bijvoorbeeld wordt genoemd als voortkomend uit wrok en dat je dat ook met behulp van de kracht van gedachten kunt genezen. Zoals zij bij zichzelf heeft gedaan. Ik snap dat dit voor veel mensen te ver gaat. En natuurlijk moet je bij ziekte altijd naar de arts.

Leef langer door positiviteit

Maar toch helpt het om positief in het leven te staan. Uit een Amerikaans onderzoek uit 2019 blijkt dat positieve mensen gemiddeld langer leven. Mensen die de gewoonte hebben om positief tegen het leven aan te kijken, hebben een veel grotere kans om ouder dan 85 te worden. Het blijkt dat positief in het leven staan zowel je mentale als fysieke gezondheid ten goede komt. Mensen die positief zijn ervaren minder stress in hun leven. Langdurige stress is volgens wetenschappers een grote ziekmaker, want het vergroot de kans op onder meer; astma, reuma, depressie, angsten, cardiovasculaire ziektes, pijn, beroerte en kanker. Professor Lewina Lee, van de universiteit in Boston werkte mee aan dit onderzoek. Ze zegt: “Onze resultaten laten zien dat de kans bestaat dat optimisme leidt tot een lange levensduur en gezond ouder worden.” 

Ik bel mijn vriendin en adviseer haar om, hoe moeilijk misschien ook, zij elke dag positief tegemoet moet zien. Het kan geen kwaad om affirmaties (korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf in herhaling zegt) op te zeggen en te mediteren om zo je geest tot rust te brengen. En ik besluit om het boek van Louise Hay er nog maar eens bij ter pakken. Een beter leven begint bij jezelf!

Liefs, Antje

Sharing is caring