Preventie kan het doemscenario in de zorg voorkomen!  

Actueel: Het Zorginstituut schetst in een filmpje iets wat we liever allemaal niet zouden willen zien. In het nieuwe filmpje is een dramatisch beeld te zien over de Nederlandse zorg in 2040. Wat is de verwachting als we zo door gaan? En waarom zou meer aandacht voor preventie dit doemscenario kunnen voorkomen? We vertellen het je hieronder! 

Wat is er in het filmpje te zien?  

Het is logisch dat je het filmpje waarschijnlijk nog niet gezien hebt, daarom zullen we je kort vertellen wat er in het filmpje te zien is. Zoals we net al even aangaven, de beelden zijn dramatisch en passen eigenlijk totaal niet bij het beeld dat we kennen en nu hebben bij de Nederlandse zorg.  

Er zijn overvolle wachtkamers te zien, een tekort aan zorgverleners en materiaal. Daarnaast zijn er ook in de video rondzwervende mensen met psychische problemen te zien en kwetsbare die eigenlijk aan hun lot worden over gelaten. De video is eigenlijk voor ons in Nederland heel onrealistisch om te zien.  

Is dit ook de realiteit?  

We zitten natuurlijk voorlopig nog niet in 2040 maar het is goed om te bekijken of het wel de realiteit kan worden in 2040. Of het de exacte realiteit is kan niemand voorspellen, wat we wel weten is dat de zorgkosten alleen maar op lopen en daarnaast het personeelstekort ook. Verder is het ook zo dat iedereen ouder wordt maar tegelijkertijd wel zieker. Wat in ieder geval zeker is: wanneer we zo doorgaan als dat we nu doen dan gaat de zorg dat niet volhouden. Er moeten dus echt dingen anders.  

Wat kan preventie betekenen? 

In deze kwestie kan preventie ontzettend veel betekenen, dat is ook waar wordt aangeraden om op in te zetten. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om in te zetten op meer zorgpersoneel, een efficiëntere zorg waardoor dingen minder lang hoeven te duren en daarnaast ook minder hoeven te kosten.  

Preventie om ervoor te zorgen dat mensen gezonder worden en gezonder gaan leven is natuurlijk superbelangrijk. Hoe gezonder de mensen zijn, hoe minder vaak ze beroep hoeven te doen op de gezondheidszorg.  

Op dit moment heeft namelijk ruim 50% van de volwassenen overgewicht. Wanneer er op dit gebied niks verandert, is de voorspelling dat in 2040 zelfs 2/3 van de volwassenen overgewicht heeft. Ernstig overgewicht kan weer leiden tot 200 andere obesitas-gerelateerde ziekten. Meestal hoor je gelijk dat ernstig overgewicht kan leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten. Maar helaas kan het nog tot veel meer ziektes leiden, denk bijvoorbeeld aan dertien vormen van kanker, een depressie, klachten aan de gewrichten en tot slot natuurlijk een veel zwaardere doormaak van virussen en infecties.  

We moeten met z’n allen gezonder gaan leven  

Het is dus belangrijk dat we met z’n allen wat gezonder gaan leven. Hierbij komt kijken dat mensen meer moeten bewegen, meer gezonde voeding moeten eten, niet roken en zorgen dat ze geen overgewicht hebben. Het is goed om te weten dat je hier echt niet je hele levensstijl voor op de schop hoeft te gooien, met een aantal aanpassingen en vooral met meer beweging kun jij al een verschil maken voor jezelf.   

Bewegen hoeft ook helemaal niet vervelend of lastig te zijn, je kunt op veel leuke en makkelijke manieren bewegen. Sporten met Fit at Home is hier een voorbeeld van. Zo sport je wanneer het jou uitkomt en kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende work-outs! Het gaat er namelijk niet om wat je doet, zolang je maar beweegt. Met Fit at Home kan dat makkelijk en veilig thuis!  

Dus op naar een gezondere samenleving, laten we er samen voor zorgen dat dit senario vooral geen realiteit hoeft te worden! 

Sharing is caring