Is de airfryer echt gezonder dan de frituurpan?

De airfryer, bijna ieder huishouden heeft er tegenwoordig een. Misschien heb jij er zelf ook wel een staan. Maar hoe gezond is het bereiden van eten in een airfryer precies? Is de airfryer de gezondste mogelijkheid om lekker te snacken of kan je het beter bij de welbekenden frituurpan houden. Wij zochten het voor je uit. 

De airfryer 

De airfryer staat bekend als de gezonde variant van de frituurpan. Je kan er onder andere friet en snacks in klaarmaken, met maar weinig olie. Het grote verschil met de frituurpan is dan ook dat je het niet bakt met olie maar doormiddel van hete lucht. De olie die je toevoegt in de airfryer is minimaal en zorgt ervoor dat het product niet uitdroogt. Maar het bereiden van friet en andere snacks is niet het enige wat je ermee kan. Zo kan je er ook taarten in bakken en zelfs vlees in braadden. Een veelzijdige keukenhulp dus. 

Gezonder of niet 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt. Ook zouden de voedingsstoffen beter behouden worden, je krijgt dus nog veel van de antioxidanten en vitamines binnen. Wel is er een kanttekening, het percentage van de hoeveel minder vet is niet te onderbouwen. Dat ligt aan de hoeveelheid olie die je zelf in de airfryer giet.  

Er zit dus niet alleen minder vet in maar er zijn nog meer positieve aspecten. Door de manier van bereiding zijn ook de calorieën een stuk lager. Ook zorgt deze manier van bakken voor een verminderde frituurlucht die in huis blijft hangen. Een win-win situatie dus.  

De juiste producten 

Tijdens het boodschappen doen zal je nog wel even goed moeten opletten. Er bestaan namelijk speciale snacks voor in de airfryer. De ‘normale’ frieten die je in de supermarkt ziet liggen zijn al een keer in olie voorgebakken. Dit maakt ze niet alleen vetter maar ook worden de frieten minder knapperig en goudbruin in de airfryer. Dat is zonde want je wilt natuurlijk optimaal genieten van de snacks! 

Sharing is caring