Waarom jij ooit het Noorderlicht wilt zien 

Het is een van de meest magische natuurverschijnselen, het Noorderlicht. Misschien nog wel mooier aan het Noorderlicht zijn de mythen en volksverhalen. Hieronder lees je meer over deze mythes en wanneer jij het Noorderlicht het beste kan zien! 

Hoe ontstaat het 

Het Noorderlicht is een spectaculair natuurfenomeen dat wordt gegeven door de zon. Je hebt je misschien vast wel eens afgevraagd hoe het Noorderlicht nu precies ontstaat. Het Noorderlicht komt regelmatig voor in bucketlijstjes. Hoewel het verschijnsel misschien sprookjesachtig of magisch op ons als mens overkomt, is er een logische, maar redelijk ingewikkelde wetenschappelijke verklaring voor te geven. Het Noorderlicht is er 24/7, maar je ziet hem eigenlijk alleen in het donker. Dit komt door de zon. Onze dagster slingert aan een stuk door deeltjes de ruimte in die elektrisch geladen zijn, dit is de zogenaamde zonnewind. Deze deeltjes kunnen de ruimte ingeschoten worden met een snelheid tussen de 250 en 2.500 km/sec. Het gemiddelde is echter 400 km/sec. Dat is dus 1.440.000 km/uur! 

De mythes 

Geesten 

Ook geloofde men, in een groot deel van de landen waar het Noorderlicht te zien is, dat het poollicht geesten van overledenen waren. Via het Noorderlicht gaven ze een teken van leven aan de familie.  

De Inuit van Groenland geloofden dat de zielen van de doden voetballen met een schedel van een walrus als het licht verschijnt. Ze geloofden ook dat als je naar het licht fluit het steeds dichterbij komt en ook jouw hoofd zal pakken om te voetballen. 

Vuurspuwende berg 

Een andere mythe komt uit Zweden en Denemarken. Daar waren ze er tot in de 18e eeuw van overtuigd dat het poollicht ontstond door een vuurspuwende berg op de Noordpool. Deze berg verlichtte en verwarmde het noorden. 

Compensatie voor het donker 

Als laatste zagen de Sami, een van oorsprong nomadisch volk dat in Lapland leeft, het Noorderlicht als compensatie voor het donker in de wintermaanden. Toch vreesden ze het licht ook. Ze geloofden dat ze door te fluiten de aandacht van het licht zouden trekken en het licht hen dan zou aanvallen. 

Vruchtbaarheid 

Een legende die de ronde doet is dat Japanners zouden geloven dat een kind verwekken onder het Noorderlicht zorgt voor een knappe, slimme en gelukkige baby. Het idee dat mensen een kind zouden verwekken onder de lichten met -20 graden Celsius is best een beetje grappig. Maar voor veel Japanners is de legende heel beledigend. Hoewel het Noorderlicht in veel culturen geassocieerd wordt met vruchtbaarheid, is de Japanse mythe bedacht door een Canadese filmmaker en helemaal niet waar! 

Wanneer heb je de kans het Noorderlicht te zien 

Hoewel deze botsingen op elk moment van de dag kunnen plaatsvinden, ziet ons oog het vrijgekomen licht enkel wanneer het donker is. De beste tijd om het fenomeen te spotten is tussen 18.00 uur en 1.00 uur. Je moet er dus wel wat voor over hebben. Ook heb je de meeste kans om dit natuurwonder te aanschouwen, wanneer je Finland aan het einde van de herfst, in de winter of aan het begin van de lente bezoekt. 

Je hebt dus een grote kans om het Noorderlicht in Lapland te zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een noorderlicht in Finland vakantie? Neem je warmste schoenen mee en een extra lading koffie om wakker te blijven, want je wilt het waarnemen van de zonnewindeffecten echt niet missen. 

Sharing is caring