4 redenen waarom je maar niet kunt stoppen met ongezond snacken 

Eet jij ook weleens per ongeluk een hele reep chocolade terwijl je eigenlijk maar een klein stukje wilde nemen? Je bent zeker niet de enige! De eeuwige trek in snoep en koek en andere lekkere voedingsmiddelen komt op de meest onverwachte momenten spontaan opzetten en lijkt onmogelijk te bedwingen.  

Waarom houden we hier toch zo van en waaromlijkt het wel onmogelijk om op een gecontroleerde manier van iets ongezonds te genieten? En waarom heb je die onverzadigbare eetlust eigenlijk niet bij gezonde voeding? Om je te helpen je lichaam beter te begrijpen, staan hieronder 5 redenen waarom het geen verrassing is dat je moeite hebt om de trek in snacks te stillen. 

Het is je beloning 

Het ongezonde eetgedrag komt van het beloningssysteem in de hersenen die daar gestimuleerd worden. Dit zorgt ervoor dat er meer hormonen zoals dopamine en serotonine vrijkomen. Dat heerlijke gevoel bij het eten van chocolade, koekjes, chips enzovoort! Om aan de behoefte te voldoen, zou het verlangen naar ongezonde voeding alleen maar toenemen, wat kan leiden tot een overmatige consumptie.  

Je krijgt er nog meer trek van 

In een onderzoek wordt aangetoond dat wanneer voeding in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar is, de proefpersonen niet afgaan op de hoeveelheid calorieën maar op het gewicht van de voeding. Deze zogenaamde ‘energiedichtheid’ wordt uitgedrukt in het aantal calorieën per gram van de voeding. Ongezonde voedingsmiddelen worden gekenmerkt door een hoge energiedichtheid, omdat de hoeveelheid energie per gewichtseenheid relatief hoog is. Een voedingspatroon dat vooral uit dit soort voedingsmiddelen bestaat, leidt eerder tot overgewicht dan een voedingspatroon dat bestaat uit voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid. Je hebt dus echt het gevoel dat je nog even door ‘moet’ eten. 

Je hebt te weinig geslapen 

Hoe komt het dat je soms super trek hebt in iets zoets of dat je sommige dagen precies aanvoelt wanneer je vol zit en wanneer niet? Honger en verzadiging zijn onderhevig aan een heleboel processen. Er zijn externe factoren die helemaal niets met het voedingsmiddel zelf te maken hebben, die bepalen of een stukje chocolade genoeg is of dat het echt de hele reep moet zijn.  

Honger- en verzadigingshormonen worden beïnvloed door een beperkte slaapduur. Minder slaap vermindert volgens onderzoek van de British Nutrition Foundation de hoeveelheid leptine en verhoogt de hoeveelheid ghreline, het hongerhormoon. Dit verklaart ook waarom te weinig slaap wordt geassocieerd met een grotere kans op overgewicht. 

Je beweegt minder 

Hoewel je energiebehoefte afneemt bij minder lichamelijke activiteiten, blijft de eetlust en voedselinname toch toenemen. We kunnen er dus van uitgaan dat als je je training een paar weken laat verslappen, je meer trek krijgt in ongezonde dingen. 

De oplossing voor het probleem? Het snoepen dan maar helemaal opgeven? Wij raden het niet aan. Wij geloven in een gezonde relatie met voeding, en daar hoort chocolade gewoon bij als je er trek in hebt. Het belangrijkste is dat je bewust eet en geniet van je eten. Dat stelt dat beperkingen juist meer verlangen naar verboden voedingsmiddelen opleveren dan een volledig onbeperkt dieet. 

Sharing is caring