Kan je beter slapen door alcohol?  

Veel mensen beweren vaak snel in slaap te vallen door het drinken van alcohol voor ze naar bed toe gaan. Is het zo dat je beter slaapt door het drinken van alcohol vlak voor je naar bed gaat? Of is het beter om dit excuus in de toekomst maar niet meer te gebruiken.  

Het is toch echt een fabeltje! 

We vallen maar gelijk met de deur in huis, maar het is toch echt een fabeltje helaas! Wat geen fabeltje is, is dat je sneller in slaap valt door het drinken van alcohol. Maar beter slaap je in ieder geval niet, ondanks dat je sneller in slaap valt slaap je wel veel onrustiger en minder diep door het drinken van alcohol voor je naar bed gaat. 

Alcohol beïnvloed de remslaap  

De remslaap is de slaap die je lichaam en geest eigenlijk het hardst nodig hebben. Tijdens de remslaap ontspannen je spieren, je droomt tijdens deze fase en daarnaast worden door de hersenen alle emoties van de dag verwerkt. Deze remslaap is dus erg belangrijk voor een goede gezondheid. Door alcohol wordt de remslaap onderdrukt en kom je dus niet goed in de diepe slaap.  

Ga eens op zoek naar andere manieren waardoor je sneller in slaap valt 

Ondanks dat het misschien lijkt dat je beter slaapt door alcohol is dit helaas dus niet zo. Je valt er even sneller door weg maar verder heeft alcohol alleen maar negatieve effecten op je slaap. Het is daarom dus belangrijk om op zoek te gaan naar andere manieren waardoor je sneller in slaap valt. Hieronder een aantal tips:  

Beweeg gedurende de dag voldoende 

Zorg ervoor dat je overdag voldoende energie verbruikt dit kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Het kan namelijk goed zijn dat je nog wakker ligt omdat je lichaam eigenlijk nog te veel energie heeft die het niet kwijt kan.  

Lees een boek 

Een andere goede tip is om een boek te lezen voor je gaat slapen. Dit kan je ontzettend goed helpen om sneller in slaap te komen. Het lezen van een boek kan je op andere (ontspannende) gedachtes brengen en je hoofd even leegmaken. Daarnaast maakt het je ook moe, wel op een goede manier uiteraard. 

Doe aan meditatie of mindfulness 

De laatste tip is om vlak voor je gaat slapen eens meditatie of mindfulness te proberen. Dit kan je helpen om je hoofd leeg te maken hierdoor kun je beter ontspannen en kun je de stress van een drukke dag goed kwijtraken. Dit zorgt ervoor dat je niet meer ligt te malen of te piekeren als je eigenlijk wil gaan slapen.  

Sharing is caring