Is een plant-based pasta een goede keuze? 

Sta je in de supermarkt voor het schap met pasta, dan zie je dat de keuze eindeloos is. Ook de plant-based pasta’s veroveren langzaam de schappen met bonen, kikkererwten, linzen en andere groenten in de hoofdrol. Is een plant-based pasta een goede en gezonde keuze? 

Gezonde keuze 

Pasta, we genieten er allemaal graag van. Dit granen producten, gemaakt van tarwe heeft niet de beste reputatie. Er is eigenlijk niks ongezonds aan tarwedeeg, maar door koolhydraatarme diëten kijken we er toch anders tegenaan.  

Pasta is rijk aan vezels en calcium. Deze stoffen ondersteunen de darm- en botgezondheid. Een bord pasta levert ook een flinke dosis ijzer op. Wat helpt met het aanmaken van rode bloedcellen. Een volkorenpasta bevat nog meer vezels, calcium en zelfs vitamine D. Maar wat is het verschil met een plantaardige pasta?  

Eiwitten 

Een plantaardige pasta wordt vaak gemaakt van meel en peulvruchten. Het koolhydraatgehalte verschilt niet heel veel van de traditionele pasta. Ben je veel aan het sporten dan is een plant-based pasta echt wat voor jou. Het bevat namelijk veel meer eiwitten. In 100 gram plant-based pasta zit zo’n 20 gram eiwitten.  

Om je even een beeld te geven, 100 gram fusilli bevat ongeveer zes tot dertien gram eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de spiergroei en een snel herstel.  

De keuze is reuze 

Ook de hoeveelheid vezels is het dubbele van de traditionele pasta. Een plant-based pasta is dus als het gaat om je gezondheid een hele goede keuze. Wel is het goed om te weten dat de plant-based pasta een stukje duurder is. Vind je het toch iets te prijzig dan kan je de eiwitten in je maaltijd makkelijk verhogen. Verwerk bijvoorbeeld linzen in de pastasaus.  

Sharing is caring