Dit is salicylzuur en zo gebruik je het 

Salicylzuur is een van de meest gebruikte ingrediënten als het gaat om peelings. Deze soort van zuur heeft een positieve werking op vele huidaandoeningen. Denk hierbij aan acne, rosacea en bultjes. Ook houdt het de huid stralend. We vertellen je alles over de eigenschappen en de werking. 

Wat is salicylzuur? 

Salicylzuur is een betahydrozyzuur, ook wel een BHA genoemd. Deze zuren zijn afgeleid van de alphahydroxyzuren oftewel AHA’s. Waar AHA’s in water oplosbaar is, zijn BHA’s in vet oplosbaar.  

Salicylzuur wordt verkregen uit de bast van een wilgenboom, maar komt ook voor in een bepaalde soorten groente, fruit en planten. Zuren worden vaak geassocieerd met gevaarlijke stoffen maar, deze zuren van natuurlijke oorsprong zijn geschikt voor de huid.  

Wat doet salicylzuur? 

Salicylzuur heeft verschillende positieve eigenschappen, het is dan ook een werkzame stof die bij veel mensen gebruikt kan worden. 

  1. Cel vernieuwing 

Salicylzuur zorgt voor cel vernieuwing. De cellen in de huid worden gestimuleerd om sneller te delen. Hierdoor ontstaat er als het ware een ‘nieuwe huid’. Dit noem je keratolyse. De kans op verstopping worden verkleind, ook maakt het je huid egaler en vermindert het oppervlakkige oneffenheden.  

  1. Ontstekingsremmend 

Salicylzuur remt ontstekingen en kalmeert de huid. Na een aantal weken consequent gebruik zal je merken dat ook de roodhuid in de huid minder wordt. Salicylzuur zit bijvoorbeeld in pijnstiller en ontstekingsremmers zoals Asprine. Asprine bevat acetylsalicylzuur en zorgt ervoor dat puistjes de kop in gedrukt worden. Het kalmerende effect zorgt ervoor dat je dit ingrediënt perfect kan inzetten voor de gevoelige huid.  

  1. In vet oplosbaar 

Salicylzuur is in vet oplosbaar, dit betekent dat het diep in de huid kan werken. Het lost overtollig talg op in de poriën en vermindert daarmee ook ontstekingen.  

Waar moet je op letten bij het gebruik van salicylzuur? 

Zonbescherming 

Bij het gebruik van salicylzuur is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon. Deze werkzame stof zorgt ervoor dat de huid kwetsbaarder wordt en dus extra gevoelig voor UV-straling. Smeer de huid daarom elke dag in met spf met een factor hoger dan 30.  

Opbouwen 

Salicylzuur is een werkzame stof en je huid zal er dus even aan moeten wennen. De huid kan in het begin trekkerig aanvoelen, roder worden of licht gaan schilferen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Wel is het verstandig het product langzaam op te bouwen. Begin met eens in de week. Gaat dat goed, dan kan je opbouwen naar twee keer in de week.  

Allergie of zwangerschap 

Ben je allergisch voor aspirine dan wordt het afraden producten te gebruiken met salicylzuur. Ook kan je tijdens de zwangerschap beter deze stof vermijden of alleen in een lagere percentage dan 2% gebruiken. 

Sharing is caring