De anticonceptiepil voor mannen, komt die er dan eindelijk?  

Goed nieuws! Wetenschappers hebben een anticonceptiepil voor mannen ontdekt die voor 99% werkzaam is en daarnaast geen bijwerkingen veroorzaakt bij muizen. De wetenschappers willen eind dit jaar starten met het testen van de pil op mensen. Maar waarom duurt het zo lang? We leggen het je uit in dit nieuwe artikel.  

Over 5 jaar op z’n vroegst 

Als alles gaat volgens plan en de onderzoeken goede resultaten tonen kan de anticonceptiepil voor mannen over 5 jaar in de apotheek liggen. Best gek als je bedenkt dat er al 60 jaar een anticonceptiepil voor vrouwen bestaat. De reden hiervoor is dat veel farmaceutische bedrijven niet of moeilijk willen investeren in een mannelijke anticonceptiepil. Er is namelijk al een aantal keer eerder bijna een doorbraak geweest maar toen werd dit steeds stopgezet door bijwerkingen die ontstonden bij mensen die meededen aan de onderzoeken. Veel van deze farmaceutische bedrijven zijn bang dat de vruchtbaarheid bij mannen voor goed verdwijnt.  

De kans is zeer klein 

Helaas is het zo dat de kans dat die over 5 jaar in de apotheek ligt erg klein is. Dit komt omdat de werking bij muizen niet altijd wat zegt over de werking bij mensen. Het kan zomaar zijn dat dit bij mensen niet goed werkt of dat er toch nog bijwerkingen bij komen voor op de lange termijn. Mede hierom kan het goed zijn dat het toch weer zal uitlopen.  

De interesse is gewoon echt laag 

Naast dat de interesse vanuit de farmaceutische industrie niet hoog is, speelt het ook mee dat de bereidheid voor het slikken onder mannen erg laag ligt. Veel mannen geven aan het dan toch niet te vertrouwen. Bovendien is er al een middel op de markt, wat goed werkt en voor 99% veilig is. We hebben het dan natuurlijk over de anticonceptiepil, naast dat het goed werkt en over het algemeen erg veilig is wordt er ook ontzettend veel geld aan verdiend.  

Hoop houden 

Omdat er geen anticonceptiepil is voor mannen, betekent dit dat een man zich alleen kan beschermen door een condoom of door sterilisatie. Een condoom biedt wel een lagere bescherming dan de vrouwenpil en daarnaast is sterilisatie natuurlijk altijd definitief. Iets waar mannen meestal tot een bepaalde leeftijd niet echt op zitten te wachten. Ondanks de positiviteit van dit nieuws wordt het waarschijnlijk dus toch nog wel even wachten op de anticonceptiepil voor mannen! 

Sharing is caring