Darmen in balans 

Hoofdpijn, vermoeidheid en buikpijn al deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een disbalans in de darmen. De darmen kan je zien als de motor van je lichaam. Deze wil je dus goed verzorgen, de juiste voedingsstoffen zijn dus erg belangrijk.  

De darmen maken deel uit van je spijsverteringsproces. Het proces waarin het lichaam hetgeen wat je eet omzet in voedingsstoffen. Koolhydraten, eiwitten en vetten zorgen voor een lichaam vol energie. Gezond eten is dus erg belangrijk voor gezonde darmen. 

Voor gezonde darmen die in balans zijn is voeding erg belangrijk. Welke voeding je het beste kan eten? Daar vertellen we je graag alles over. 

Gevarieerd eten  

In je darmen leven honderden bacteriën. Elke bacterie speelt een andere rol als het gaat om je gezondheid. De bacteriën hebben voedingsstoffen nodig om te groeien. Daarom is het belangrijk verschillende voedingsmiddel te eten. 

Groenten en fruit 

De beste voedingsstoffen voor gezonde darmen zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden hiervan zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.  

Genoeg vezels 

We zeiden het eerder al maar gezonde voeding zorgt voor een gezonde darmbacteriën. Bewerkt voedsel zoals snoep en junkfood voeden juist de slechte en ziekmakende darmbacteriën. Vezels zorgen ervoor dat er geen resten achter blijven in de darmwand. Eet je veel vlees en weinig groenten dan komen er voedingsresten in de darmwand vast te zitten. Met als gevolg een moeizame stoelgang. Vezels helpen niet alleen resten te verwijderen maar ook trekken ze vocht aan. Dat zorgt ervoor dat de ontlasting soepel blijft. 

Genoeg water 

Dat water drinken goed voor ons is, dat weten we inmiddels wel. 2 liter water op een dag is voor een volwassenen aan te raden. Bacteriën in de darmen functioneren beter in een waterrijke omgeving. Een tekort aan water kan zorgen voor verstoppingen.  

Suikers 

We noemde het eerder al maar suiker is voeding voor de slechte bacterie in de darm. Natuurlijke suikers kan je gewoon eten, die zijn juist goed voor je. Het gaat hier om bewerkt voedsel. Frisdranken, snoep en junkfood kan je beter laten staan. Ook koolhydraten zoals in wit brood kan je beter vermijden. Deze brengen de darmen uit balans.  

Gefermenteerde producten 

Fermentatie is een proces waarin bacteriën, schimmels en gisten worden gebruik om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool, yoghurt of kefir. Let wel op de bereiding van het product. Aan veel soorten yoghurt wordt vaak suiker toegevoegd.  

Sharing is caring