Pesticiden, zijn ze echt zo ongezond?  

Pesticiden, ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd komen vooral veel voor op groente en fruit. Bij de oogst van groente en fruit is het in sommige gevallen nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, dit omdat groente en fruit anders aan wordt getast door bijvoorbeeld ongedierte. Daarom zou je inderdaad denken dat het fijn is dat er pesticiden zijn. Maar ondanks dat vormt (een grote hoeveelheid) aan pesticiden risico’s voor onze gezondheid. Welke precies, vertellen we je hieronder! 

Waar bevinden zich de meeste pesticiden?  

Bijna elk (niet biologisch) groente en/of fruit komt in aanraking met pesticiden. Maar er zijn een aantal groente/en of fruitsoorten die over het algemeen aan nog meer pesticiden worden blootgesteld. Dat zijn de volgende 12:  

  1. Aardbeien 
  1. Spinazie 
  1. Boerenkool 
  1. Nectarines  
  1. Appels 
  1. Druiven 
  1. Perziken 
  1. Kersen 
  1. Peren 
  1. Tomaten 
  1. Selderij 
  1. Aardappels  

Hiervan wordt eigenlijk gezegd dat je er verstandig aan doet om al deze producten in ieder geval biologisch te eten. Omdat ze naar aanleiding van onderzoek toch vaak wel erg veel pesticiden bevatten.  

Waarom zijn ze ongezond? 

Pesticiden zijn niet gezond, ze zijn namelijk chemisch en dat is niet iets waar je lichaam blij van wordt. Pesticiden kunnen mogelijk het risico op kanker verhogen, dat is ook waarom veel mensen vinden dat de regels strenger moeten en dat er beter gecontroleerd moet worden. Zodat de regels eventueel bijgesteld kunnen worden en dat er daarnaast geen grenzen meer overschreden kunnen worden wat betreft pesticiden gebruik.  

Biologisch groente en fruit 

Waarschijnlijk is het zo dat pesticiden pas bij een bepaalde inname kunnen zorgen voor een verhoogd risico op kanker. Maar wanneer je liever helemaal geen risico wilt nemen en zeker wil zijn van onbespoten groente/en of fruit, kies dan voor biologisch. Hierbij wordt er namelijk tijdens de bestrijding gebruik gemaakt van natuurlijke middelen.  

Sharing is caring