Kombucha, is het echt zo gezond?  

Kombucha, het trendy drankje dat is gemaakt van thee, suiker en een levende starter cultuur. Maar is het echt zo gezond als dat er beweerd wordt? We leggen het je uit in dit nieuwe artikel! 

Kombucha 

Ondanks dat het kombucha drankje iets compleets nieuws lijkt, is het dat eigenlijk helemaal niet. Het drankje wordt namelijk al eeuwenlang gedronken en dit werd voor het eerst in China gedaan. Kombucha stond toen bekend als onsterfelijkheidsthee. Het drankje moet namelijk zorgen voor immuniteit en kracht. Maar het is pas veel later naar het westen gekomen, vandaar dat het dus ook helemaal niet gek is als je het niet kent.  

Gezondheidsvoordelen 

Je bent natuurlijk vast benieuwd naar wat nu precies de voordelen zijn van het kombucha drankje. Om te beginnen is kombucha heel gezond voor je darmflora. Het drinken van kombucha kan de spijvertering verbeteren. Daarnaast versterkt het drankje ook je immuunsysteem, verder zit het drankje ook nog eens vol met antioxidanten.   

De nadelen 

Helaas zitten er aan het kombucha drankje niet alleen maar voordelen maar ook nadelen. Een van die nadelen is dat er op het drankje geen algemeen gezondheidskenmerk kan worden geplakt. Dit heeft onder andere te maken met het fermentatieproces. Een ander nadeel is dat er bij een onzorgvuldig fermentatieproces niet alleen goede maar ook slechte bacteriën kunnen ontstaan. Verder bevat het drankje een hoge zuurtegraad, mede daarom wordt er aangeraden om dagelijks maximaal één glas van 150 ml aan kombucha te drinken.  

Kun je het zelf maken?  

Kombucha is uitstekend geschikt om zelf te maken en dus zelf te fermenteren. Maar onthoud wel dat dit een uitgebreid proces is waarbij je heel steriel en schoon te werk moet gaan. Verder moet je bijvoorbeeld ook de SCOBY-cultuur aanschaffen. Dit is om de tussentijds de ph-waarde te meten en te zorgen dat je kombucha drankje de juiste zuurtegraad behoud. Maar dit is zeker niet makkelijk en het vergt best wat oefening totdat jij het perfecte kombucha drankje kan maken! Maar uiteindelijk is het wel de goedkoopste manier en zo kun je zelf kiezen hoelang je het laat fermenteren.  

Sharing is caring