De Koelkast van: Karl van Baggem 

Fit at Home neemt graag een kijkje in de koelkasten van bekende Nederlanders. Dit keer zijn we uitgenodigd om bij niemand minder dan Karl van Baggem een kijkje te komen nemen. Gaat er niet gelijk een belletje bij je rinkelen? Geen Probleem! We stellen hem graag even aan je voor.  

Karl van Baggem is een chef-kok en begon zijn carrière ooit bij Restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en het prestigieuze Amstel Hotel in Amsterdam. Als snel groeide zijn wens om een eigen restaurant te openen uit naar de werkelijkheid, want Restaurant Auguste in Maarsen was zijn eerste eigen restaurant. Zijn harde werken werd in 2015 beloond, toen hij voor dit restaurant bekroond werd met een Michelin ster.  

Na restaurant Auguste werd hij Patron Cuisinier van de Hoefslag en behaalde ook daar al snel een Michelin Ster. Over zijn ster destijds was Karl nuchter: “Ik doe mijn eigen ding en als ik daarmee een ster krijg, is dat mooi meegenomen. Ik vind het belangrijker dat mijn gasten tevreden zijn.” 

Karl opende in 2011 Restaurant OpBuuren in Maarssen. Hier gaat hij voor een persoonlijke, ongedwongen aanpak en het verrassingselement. Door de open keuken is er ruimte voor interactie tussen de chef en zijn gasten. Inmiddels heeft ook OpBuuren, met prachtige locatie aan De Vecht, alweer een mooie vermelding in de Gault & Millau gids! 

Zijn kwaliteiten blijven voor het grotere publiek ook niet onopgemerkt, want in 2012 naam Karl deel aan het tv-programma ‘Topchef tegen Sterrenchef’. Kortom… genoeg redenen om een kijkje te nemen in zijn koelkast. 

Wat ligt er op dit moment in je koelkast? 
Mijn koelkast is gelukkig altijd goed gevuld, maar nu het lekkerder weer wordt heb ik kreeft gehaald voor op de barbecue. Ik heb nog een aantal gepekelde stukken vlees liggen (bovenbil van rund) om te drogen tot een ham. Dat zijn misschien wel de meest uitgesproken dingen die ik op dit moment in mijn koelkast heb liggen. De Standaard dingen als roomboter, kookroom en snoeptomaatjes kun je ook wel terugvinden op een van de plankjes. Net als kaviaar, witte wijn en spareribs. Ik heb twee zoons die gek zijn op smeerkaas en grillworst, dus dat vind je er ook zeker. Qua drinken is het niet zo spannend, maar melk en ice tea heb ik in huis. Voor mijn werk ben ik altijd lekker gerechten aan het uitproberen, dus er liggen ook nog wat probeerseltjes in mijn koelkast. 

  
Wat voor eter ben jij?  
Ik ben een kleine maar zeer bewuste eter. Ik houd absoluut niet van volle borden. Als ik te veel eet protesteert mijn maag gelijk. Ik houd van wat kleinere spannende gerechten. Ik eet alles, maar wel met mate. Kleinere gerechten tijdens een goed glas wijn zijn helemaal mijn ding.  

Hoe vaak her vul jij je koelkast? 

Phoe… Eigenlijk elke dat. Er gaat van alles in en uit. Mijn koelkast is echt een soort flipperkast. Het is voor mij iedere dag weer een uitdaging.   
 
Heb je een speciale koelakst indeling 

Ja zeker! In mijn koelkast wordt alles gesegmenteerd. Vlees hoort bij vlees, vis bij vis en zuivel bij zuivel. Alles in mijn koelstaat staat op fifo…first in first out! 
 
Wat staat er altijd in je koelkast?  

Ik heb altijd een fles witte wijn koud staan. De specifieke dingen waar mijn jongens gek op zijn, zoals smeerkaas en grillworst, heb ik altijd in huis. Verder vind je altijd een blikje kaviaar, een karaf koud water, komkommer en snoeptomaatjes in mijn koelkast 
 
Heb je nog een ultieme koelkasttip?  

Uiteraard: zorg dat je koelkast altijd gevuld is!!! 

Sharing is caring