Dit is waarom je hoofdpijn krijgt voor of tijdens je menstruatie 

Ongesteld zijn, het is niet altijd even fijn. Krampen, een opgeblazen, misselijk de lijst lijkt eindeloos. Erger lijkt het bijna niet te kunnen. Een pijnlijke, kloppende hoofdpijn steekt dan soms ook de kop op.  

Voor en tijdens je menstruatie 

Hoofdpijn en menstruatie het hangt samen. De hoofdpijn kan menstruele of hormonale migraine zijn. Maar wanneer kan je het nou zo noemen? Je hebt hier last van als je op de eerste dag van je menstruatie of maximaal twee dagen ervoor of erna hoofdpijn ervaart. Daarnaast kan je ook misselijkheid ervaren.  

En dan is het nu tijd voor goed nieuws. De hoofdpijnklachten vervagen vaak op de tweede of derde dag van de menstruatie. Maar gelukkig hebben we wat tips voor jou. 

Waarom die hoofdpijn? 

Geef het oestrogeen maar de schuld. De meeste hoofdpijn en andere menstruatieklachten zijn te wijten aan de snelle daling van oestrogeen. Deze daling vindt plaats vlak voordat de menstruatie begint.  
 
Even in het kort over je menstruatie. Wanneer je ovuleert piekt je oestrogeen en wordt er een flinke dosis progesteron aangemaakt. Het vrouwelijke hormoon blijft een flinke tijd hoog. Als er een week later geen zwangerschapshormoon aangemaakt wordt stopt de productie van oestrogeen en progesteron. Dan start je menstruatie.  
 
De plotselinge daling beïnvloed stoffen in de hersenen die invloed hebben op hoe je pijn ervaart. Ook vernauwen de bloedvaten sneller, wat sommige vrouwen hebben als het oestrogeen daalt. Dit zorgt voor die vervelende hoofdpijn.  

Wat kan je doen? 

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook is voldoende slaap erg belangrijk. Roken, veel alcohol en cafeïne kan je ook beter even links laten liggen. Genoeg rust is erg belangrijk. Houdt ook goed in de gaten wanneer je de hoofdpijn ervaart. Heb je heel erg last van hoofdpijn overleg dan met je arts.  

Sharing is caring