Kun je puistjes krijgen van chocolade? 

Als je jezelf ‘s avonds verwent met een stuk chocolade, kun je vaak de volgende ochtend wel verwachten dat je wakker wordt met en hoofd vol puistjes. Er wordt vaak gezegd dat chocolade de grote boosdoeners zijn voor een slechte huid. 

Huidontsteking 

Hoe ontstaan puistjes eigenlijk? Door een ontsteking van de huid rond de talgklieren. Vooral in de puberteit beginnen deze talgklieren door toe- en afname van hormonen steeds meer huidsmeer te produceren. Op een gegeven moment is er een overschot aan huidsmeer en dat gaat zich ophopen rond de talgklier, waardoor dit kliertje verstopt raakt. Het resultaat daarvan is een dikke puist! 

In de verstopte talgklier zit een bacterie. Deze bacterie zet het overtollige huidsmeer om in vrije vetzuren, maar deze vrije vetzuren kunnen je huid irriteren, waardoor de verstopte tagklier scheurt. Dit maakt je huid kapot, waardoor er een ontsteking ontstaat. Nu vraag je je natuurlijk af wat dit te maken heeft met chocolade.  

Onderzoek naar chocolade 

Het effect van chocolade op insuline wordt vaak naar voren gebracht als een mogelijke oorzaak voor acne. In een onderzoek ontdekte ze dat de deelnemers die voedsel aten met cacaopoeder een hogere insulinerespons hadden dan de controlegroep die hetzelfde voedsel at zonder de cacao.  

In een ander onderzoek keken ze juist naar de bloedspiegels van insuline en glucose bij 243 acne-gevoelige deelnemers en 156 gezonde volwassenen om te bepalen of insulineresistentie een rol zou kunnen spelen bij acne.  

En inderdaad is er wel degelijk een relatie tussen ernstige acne en insulineresistentie. Wat betekent dat als je lichaam niet goed reageert op insuline, de kans groot is dat je meer last hebt van puistjes na het eten van chocolade. 

Een snelle stijging van glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op je acne, vooral als je gevoelig bent voor insuline. Door deze suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. Vervolgens stimuleert insuline de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt. Dit zorgt voor extra puistjes. Je kunt dus wel degelijk puistjes krijgen van chocolade, alleen komt dat niet specifiek door chocolade, maar door suikers. 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat acne minder vaak voorkomt bij mensen die geen westers dieet volgen. Zo blijkt uit een studie dat van de 1200 eilandbewoners van Papoea-Nieuw-Guinea geen enkele persoon acne had. Zij eten vooral veel vis en fruit en zelden geraffineerd voedsel, zoals brood, koekjes en ontbijtgranen. Andersom zijn er ook onderzoeken die suggereren dat diëten met veel snel verteerbare koolhydraten en suikers in verband gebracht worden met acne. 

Conclusie 

Moet je die ultieme verwennerij nu afzweren voor een schonere huid? Nee, niet perse. Of je puistjes krijgt na het eten van chocolade hangt af van de persoon. Ook is er weinig bewijs dat enkelvoudige voedingsmiddelen zoals chocolade direct acne veroorzaken. Maar dat betekent niet dat het geen invloed heeft. Het is waarschijnlijker dat de suiker in je chocoladereep (of lolly of cupcake) verantwoordelijk is voor die puistjes dan de cacao zelf. Als je dus als chocoladeliefhebber een stukje (of zes) wilt pakken, is het verstandig om voor pure chocolade te gaan. Dan krijg je de minste toevoegde suikers binnen en is de kans op acne het kleinst.  

Sharing is caring