Dit is het nut van trainen met een hartslagmeter 

Je hartslag is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je hart en vaten. Het vertelt je namelijk hoe krachtig je hart het bloed door je lichaam pompt. Je kunt je hartslag natuurlijk meten met je vingers, maar een hartslagmeter gebruiken is natuurlijk makkelijker. Of een sporthorloge met hartslagmeter. Vraag jij je weleens af of je er eentje moet aanschaffen? Hieronder staat het nut van het trainen met een hartslagmeter: 

Efficiënt trainen 

Het bijhouden van je hartslag tijdens het sporten is heel handig, omdat je precies weet of je jezelf genoeg uitdaagt of juist te veel van je lichaam vraagt. Dat kan allemaal afgelezen worden aan je hartslag en zo helpt het je fitnessgoals bereiken.  

Doelzone 

Je traint het efficiënts door je doelzone aan te houden. Die ligt ongeveer 60 tot 80 procent van je maximale hartslag. Begin je net met sporten? Dan is het volgens de Hartstichting slim om het rustig op de bouwen. Kies voor oefeningen waarbij je nog kunt praten. Blijf in de eerste weken aan de ondergrens van je inspanning: op 50% van de maximale hartslag. Dit bouw je geleidelijk op naar de bovengrens: tot maximaal 85% van de maximale hartslag. 

Externe factoren 

Houd er wel rekening mee dat verschillende factoren je hartfrequentie kunnen beïnvloeden. Zo ligt je hartslag bij koud weer en in de ochtend vaak iets lager, terwijl hij hoger ligt als het vochtig weer is. Daarnaast heb je soms gewoon van die dagen dat je hartslag maar niet omhoog wil, hoe hard je ook je best doet. Grote kans dat je dan nog niet goed hersteld bent van je vorige training. Vergeet dus ook dit soort signalen van je lichaam niet op te merken! 

Gemotiveerder 

Het horloge om je pols zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je ook gemotiveerder bent om alles uit je work-out te halen. Hierdoor word je actiever dan je zou zijn zonder hartslagmeter en dat komt de gezondheid van je hart alleen maar ten goede! 

Sharing is caring