Codependentie

Een term die je steeds vaker hoort maar niet zoveel over gepubliceerd is.
Waar kun je tegenaan lopen in het dagelijks leven waardoor je mogelijk codependent bent:

  1. Je hebt last van moeizame relaties.
  2. Je voelt je vaak verantwoordelijk voor de stemming of pijn van de mensen die dichtbij je staan.
  3. Je richt je op andermans problemen en behoeften.
  4. Je vindt het lastig je echte emoties te laten zien.
  5. Je wilt anderen niet teleur stellen.
  6. Je hebt moeite met grenzen stellen en/of deze grenzen te bewaken.
  7. Je voelt jezelf vaak eenzaam of leeg in een relatie.
  8. Je bent bang voor afwijzing of verlating.
  9. Je vergelijkt jezelf en vind dat je minder bent of het minder goed doet dan de ander.
  10. Je zorgt graag voor anderen of cijfert jezelf weg ten behoeve van de ander.
  11. Je bent waakzaam en alert.
  12. Er is mogelijk sprake van schaamte.

Overlevingsstrategie

Codependentie is een levenspatroon dat zich kan hebben gevormd bij mensen die opgegroeid zijn in een disfunctioneel gezin, waar zij op de een of andere manier onvoldoende in hun gezonde basisvoorwaarden en behoeften zijn ondersteund. Het betreft vaak gezinnen waar geen of weinig ruimte was voor emoties of juist gezinnen waar te veel emoties waren. Dat kunnen gezinnen zijn waar bijvoorbeeld een ouder ernstig ziek was of is overleden of waar gebruik van middelen was. Let wel; het wil niet zeggen dat ouders dingen bewust deden om jou te beschadigen als kind want veel ouders deden dat waarvan ze dachten dat het juist het beste was voor het kind. Voorbeeld daarvan is dat in geval van een zieke ouder veel weggehouden werd bij de kinderen. Of in geval van depressie en 1 of beide ouders bij een psycholoog liep. Vroeger was dat schande.

Maar wat is dan emotionele verwaarlozing precies? Een gebrek aan aandacht voor de behoeften van het kind aan genegenheid, emotionele steun, aandacht, bevestiging en controle bijvoorbeeld. Je ontwikkelt codependentie als een overlevingsstrategie, die dus over het algemeen is ontstaan in de kindertijd. Het is een reactie op trauma en de een is gevoeliger voor trauma dan de ander. Automatisch en onbewust zet je je eigen gevoelens en behoefte opzij ten behoeve van de ander. Zo heb je het tenslotte geleerd als kind. Als kind heb je geen keuze want je moet het doen met je gezin van herkomst tot een bepaalde leeftijd.

Volwassen

Echter leeft het voort in je volwassen leven, in de relaties die je als volwassene aangaat. En nu heb je wel die keuze maar je bent je er vaak niet bewust van. Je eigen behoeftes opzij zetten bijvoorbeeld ten behoeve van de voortgang van een relatie. En daarmee zit je op een dwaalspoor want wanneer je je geluk afhankelijk maakt van de ander dan is dat geen liefde. Liefde is een vrije verbinding tussen 2 mensen. Geen gevangenis waar je zelf de cipier bent. Je hebt verlatingsangst of bindingsangst ontwikkeld vér voor de relatie. En er is geen gezonde en heldere communicatie. Net zoals in jouw kindertijd. Een of beide ouders waren wellicht emotioneel afwezig of juist te nadrukkelijk emotioneel aanwezig. Om wat voor reden dan ook….maar het ging wel ten koste van jou als kind. En misschien waren er nog andere situaties waardoor jouw eigenwaarde geschaad is en die van invloed is geweest op het ontwikkelen van codependentie. Heb je (te)veel herkend in bovenstaand verhaal? Dan is er flink werk aan de winkel. Het goede nieuws is dat je geen stoornis hebt maar een gedragspatroon en laat je door niemand iets wijsmaken dat je gek bent want je kunt deze patronen echt doorbreken.

Goed nieuws!

Je kunt deze patronen doorbreken. Laat alles eerst maar even op je inwerken. Stap 1 is dat je je bewust wordt van jouw patronen. En in de hypnotherapie zijn er verschillende technieken om de patronen blijvend te doorbreken zonder dat je de dingen hoeft te herbeleven zoals met een EMDR traject. Ik werk bijvoorbeeld met de innerchild techniek; een techniek die je laat zien waarom je deze strategieën als kind nodig had maar nu als gezonde volwassenen los kunt laten. Of werken met de verschillende persoonlijkheidsdelen oftewel overlevingsstrategieën.
Maar ook een regressietherapie waarin het helend kan zijn door het verwerken van emotionele ladingen in bepaalde situaties en op die manier anders leert omgaan met bepaalde emoties. Wil je deze codependent patronen gaan doorbreken dan is het belangrijk dat je zorg gaat dragen voor de weggestopte gevoelens, de onbewuste delen in jou die vroeger als kind te pijnlijk waren om te dragen.

Let wel; het is een complex thema en vergt begeleiding en ondersteuning van een ervaren therapeut.

Ik wens je veel wijsheid en liefde toe.

Liefs Belinda

www.verandernu.nl

Sharing is caring