Wist je dat je deze groenten en fruit wel in zijn geheel kan opeten? 

Veel van het groente en fruit wordt weggegooid, omdat we denken dat we dit niet kunnen eten. Dit is niet alleen zonde van het geld, maar het heeft ook een enorme impact op het milieu. Het wordt dus tijd om onze eetgewoonten eens flink op de schop te nemen. Wist je bijvoorbeeld dat je erg veel schillen en steeltjes kan eten van de volgende soorten groente en fruit? 

Bloemkool 

Bloemkool zit vol met vitamines, maar ook de stam! Vaak zijn we toch geneigd deze weg te gooien. In plaats van de stam weggooien, kan je deze de volgende keer in dunne plakjes snijden en meekoken met de rest. De bladeren van de bloemkool kan je trouwens ook eten! Tip: kook het in een wokpan, dan worden het lekker knapperig.  

Watermeloen 

In watermeloen zit enorm veel water. Zo 98 procent om precies te zijn. Daarnaast kan je van de grote, ronde vrucht ook de dikke, groene schil eten! Dit brengt ook wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Het helpt tegen een lage bloeddruk, je fitheid bevordert en bij mannen zou het helpen prostaatkanker te voorkomen en verhoogt het hun libido. 

Wortels 

Ooit over nagedacht om de groene stelen van wortels op te eten? Ik zeg probeer het is! De groente toppen zitten bomvol voedingsstoffen, het is dus zonde om ze weg te gooien. Dit geldt ook voor de bladeren van bieten, radijsjes en knolraap.  

Het is lekker op de toppen in stukjes te snijden en toe te voegen aan je salade. Vind je de groene stukken te bitter? Bleek ze dan eerst door ze kort te koken en dan in ijskoud water te weken.  

 
Pompoen 

Wist je dat elk deel van een pompoen eetbaar is? Pompoenpitten zijn inmiddels harstikke bekend om door je brood of in je ontbijt te gooien. Maar ook de bladeren, schil, de stengel en het vruchtvlees zijn harstikke goed te eten! 

Andijvie 

Het ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar ook de stengels van de andijvie zitten vol met vezels en verrukkelijke smaken. De stengels zijn redelijk hard, dus bleek ze eerst (zoals bij de wortels staat omschreven). 

Kiwi’s 

Wist je dat kiwi’s veel knapperig worden als je ze met de schil eet? Heerlijk als je ook van knapperig eten houdt. De meeste vitamines zitte namelijk net onder de schil.  

Vind je de haartjes op de kiwi nou niet zo fijn? Borstel deze er dan af of probeer een gele kiwi.  

Aardbeien 

Veel mensen halen het liefst het groene steeltje van de aardbei eraf omdat het er mooier uit ziet en de smaak ietwat bitter is. Toch is het hartstikke eetbaar. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Ook komen er veel gezondheidsvoordelen bijkijken. Het is goed voor de maag en darmen, de blaadjes bevatten vitaminen het zou helpen tegen artritis, omdat het de gewrichten verlicht. 

Maak je een aardbeien sapje of smoothie? Laat het kroontje er dus lekker op zitten! 

Aardappels 

Aardappelen schillen we vaak, maar dit is zeker niet nodig. Onder de schil schuilen zich, net zoals bij de kiwi, de meeste vitamines. De schil zit erg vol met vitamines en boordevol met ijzer, magnesium en kalium. Handig voor vega(n)s dus! 

Sharing is caring