Het prikkelbaredarmsyndroom  

Heb jij last van je buik en/of ontlasting? En zijn er geen onderliggende oorzaken gevonden door de huisarts of andere medisch specialisten, dan kan het zijn dat jij de diagnose PDS (prikkelbaredarmsyndroom) gekregen hebt. Dit is namelijk de benaming voor darmklachten die ontstaan door een prikkelbare darm en dus niet komen door een andere chronische darmaandoening of bijvoorbeeld kanker. 

De klachten  

Wanneer je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom kan het zijn dat je last hebt van buikpijn, misselijkheid, moeheid, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Je hoeft natuurlijk niet al deze klachten te hebben. Ook is het zo dat de klachten heel erg per persoon verschillen, de een heeft er weinig last van en kan zijn of haar dagelijks leven prima vervolgen en de ander heeft er zo veel last van dat dit niet mogelijk is.  

Waardoor ontstaat het prikkelbaredarmsyndroom 

Het is niet duidelijk waardoor het prikkelbaredarmsyndroom ontstaat. Wel lijkt het erop dat bij het prikkelbaredarmsyndroom de hersenen extra gevoelig zijn voor wat er in de darmen gebeurt. Ook is het zo dat bij sommige mensen de klachten erger worden wanneer ze erg druk, gestrest of gespannen zijn.  

Tips om je klachten te verminderen  

Het is belangrijk om te weten dat je eerst moet uitsluiten dat de klachten die je ervaart niet komen door een andere onderliggende (darm) aandoening. Mocht je te horen hebben gekregen dat je PDS hebt, hebben wij voor jou een aantal tips op een rij gezet die de klachten kunnen verminderen 

  1. Probeer stress en spanning zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen 
  1. Zorg voor voldoende beweging  
  1. Eet gevarieerd en gezond  

Mocht je het idee hebben dat je klachten niet komen door stress of spanning, dan kan het ook zijn dat je klachten komen door het eten van bepaald voedsel, waar je darmen niet zo goed op reageren. Je kunt bijvoorbeeld eens het FODMAP-dieet proberen. FODMAPS zijn koolhydraten die slecht of niet worden opgenomen door de dunne darm. In het FODMAP- dieet vermijd je deze koolhydraten zoveel mogelijk om zo te kijken of je klachten verminderen.  

Sharing is caring