Dit doe je fout met havermout 

Havermout wordt bij veel ontbijtjes gebruikt. Het is erg populair en supergezond. Een goede reden om dit op je menu te zetten. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten als je havermout eet, want er zijn een aantal valkuilen.  

Havermout bevat veel oplosbare vezels. Daardoor zwelt het op en zorgt het voor een vol gevoel dat lang blijft. Ideaal als ontbijt dus, want je komt de hele ochtend door zonder trek. Maar let wel goed op, want wat je erbij doet kan soms een verkeerde topping zijn waardoor je havermout minder gezond wordt. 

Te veel noten 

Ongebrande en ongezouten noten zijn harstikke gezond. Alles zit erin: onverzadigde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Maar noten bevatten ook erg veel calorieën en daarom raden ze af om er niet te veel van bij te doen. Ze raden een handje aan van ongeveer 25 gram. Weeg het een paar keer af en je zult je verbazen hoe snel je aan de 25 gram zit. 

Honing 

Soms maken we de havermout wat zoeter met wat honing. Er wordt vaak gedacht dat honing een gezonder alternatief is voor suiker, maar dit is helaas niet zo. Honing is een mengsel dat weinig verschil heeft met andere vormen van suiker.  

Gedroogd fruit 

Gedroogde rozijnen, bananen, abrikozen en dadels zijn lekker en worden vaak gebruikt in recepten met havermout. Het is erg lekker, maar het nadeel is wel dat hier veel suiker in zit. Dus ook hiervoor geldt. Neem er niet te veel van en kies liever voor vers fruit.  

Kant en klaar producten 

In veel supermarkten vind je ook pakken met cruslie, granola, muesli en andere toppings waar havermout en havervlokken in zitten. Deze producten lijken vaak gezond, maar in veel van deze producten zit veel suiker. Lees dus goed de etiketten en kijk naar de hoeveelheid suiker die erin zit. Vaak zijn dit er erg veel. Let ook op fructose of glucose, dit zijn andere namen voor suiker en zoetstoffen.  

Sharing is caring