Zo zorg jij goed voor je oren!  

Als we aan het goed verzorgen van onze gezondheid denken, zijn de oren vaak niet het eerste waar we aan denken. Maar wist je dat het ook super belangrijk is om goed te zorgen voor je oren? Door dit niet goed te doen, kunnen er namelijk vervelende klachten ontstaan. Maar wat moet je doen om je oren goed te verzorgen? Dat leggen we je in dit artikel uit! 

Zet het volume van je oortjes of koptelefoon niet te hard  

Om gehoorbeschadiging of een vervelende piep in je oren te voorkomen is het om te beginnen belangrijk dat je het geluid van je koptelefoon en/of oortjes niet te hard zet. Dit is namelijk erg slecht voor je oren.  

Droog naast je lichaam óók je oren goed af na het douchen of zwemmen  

Misschien sla je dit wel eens over, het afdrogen van je oren. Niet zo gek, want misschien denk je er gewoon simpelweg niet aan! Maar het is een goed idee om dat vanaf nu wel te doen. Het is daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je beide oren even schuin houdt zodat er ook nog water uit kan lopen. Wanneer je jouw oren niet goed afdroogt, kun je een zwemmersoor krijgen. Dit betekent dat je oren gevoeliger zijn voor bacteriële infecties.  

Zet een muts op als het koud is buiten  

Wanneer het koud is buiten worden je oren er blij van als je een muts opzet. Dit komt omdat als het koud is je lichaam reageert door de botgroei in je gehoorgang te vergroten. Dit is een automatische reactie om zo de kou te blokkeren. Dit is in principe mooi dat het zo werkt maar tegelijkertijd kan het dus wel het risico op gehoorverlies verhogen.  

Verwijder oorsmeer niet met een wattenstaafje  

Wattenstaafjes kunnen namelijk de huid in het oor beschadigen of het oorsmeer de gehoorgang induwen. Dit is natuurlijk niet goed en daarnaast heeft je oor het oorsmeer ook nodig, het is dus zeker niet goed om dit allemaal maar te willen verwijderen. Oorsmeer speelt namelijk een belangrijke rol bij het voorkomen van infecties in je oor.  

Sharing is caring