6x vegetarische diëten 

Vegetarische eten, de laatste jaren zijn veel meer mensen dit gaan doen. Er zijn veel reden om vlees te laten staan, maar er zijn nog veel meer manieren om deze manier van eten aan te pakken. Welke soort van vegetarisch eten spreekt jou aan? 

De redenen 

Er zijn natuurlijk verschillende reden waarom je kan kiezen voor vegetarisch of zelfs plantaardig te eten. Dit kan zijn wegens de gezondheid, het milieu of voor de dieren. De vele variaties op vegetarisch eten zorgen ervoor dat jij kan kiezen voor wat bij jou past. 

  1. Lacto-ovo-vegetariër   

Deze manier van eten wordt door de meeste mensen gezien als het traditionele vegetarische dieet. Bij deze variatie eer je geen vlees of vis. Maar kies je er wel voor om eieren en zuivel te nuttigen. Het wordt ‘lacto’ verwijst naar het Latijnse woord lac en lactose. Lactose komt voor in koemelk en andere zuivelproducten. Het woord avo betekent in het Latijns ei. Vandaar de naam lacto-ovo voor dit vegetarische dieet. 

  1. Lacto- vegetariër   

Bij dit dieet eet je het meest plantaardig en eet je wel zuivelproducten. Vlees, vis en eieren laat je dus staan. Wel eet je lekker kaas, boter, ijs en producten zoals room en yoghurt.  

Sommige mensen kiezen voor deze manier van eten wegens gezondheidsredenen. Het eten van geen vlees heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo verklein het de kans op obesitas en ziektes zoals diabetes.  

  1. Ovo- vegetariër   

Ben je ovo- vegetariër dan eet je geen zuivelproducten maar wel eieren. Koemelk, kaas, boter, room en ijs eet je dan niet. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk allemaal koemelk. In het weekend geniet jij bij het ontbijt met een heerlijk gekookt eitje.  

  1. Flexitariër 

Vind je volledig vegetarisch eten lastig of niet nodig? Bij dit dieet kan je flexibel omgaan met de regels. Je laat namelijk wel kleine hoeveelheden van dierlijke producten toe. Je eet dus grotendeels wel vegetarisch. Af en toe geniet je van een lekker stukje vis of vlees. Ben je flexitariër dan ben je officieel geen vegetariër omdat je soms wel vlees eet. Maar je bent goed bezig en je hebt gekozen voor een stijl van eten die bij jou past. 

  1. Pescotariër  

Volg jij het nog? Er zijn veel variaties. Als pescotariër eet je plantaardig maar ligt er af een toe wel een stukje vis op je bord. Je dieet is op basis van sushi, zalm en witvis. Wel laat je rund-, kip-, en varkensvlees staan. Of je wel of geen zuivel eet verschilt per persoon.  

Door veel vis te eten krijg je genoeg omega 3 binnen. Dit kan bij de andere soorten van vegetarischdieet ontbreken.  

  1. Veganist 

Eet je veganistisch dan eet je helemaal geen dierlijke producten. Kortom je eet geen vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Deze manier van leven gaat voor sommige verder dan voeding. Dan draag je ook geen leren schoenen of gebruik make-up met dierlijke ingrediënten.  

Wat je dan wel eet? Vooral veel groenten, fruit, granen, noten, zaden en peulvruchten. Ook zijn er veel plantaardige alternatieve van bijvoorbeeld kaas en melk.  

Sharing is caring