Spierdisbalans, wat is het en hoe kom je ervan af?  

Je lichaam wordt blij van spieren die in balans zijn. Spierbalans noemen we dit, wanneer dit niet het geval is kan het zijn dat je kampt met spierdisbalans. Wat dit precies inhoudt en hoe je ervan af kunt komen leggen we je uit in dit artikel. 

Spierdisbalans 

De naam zegt het al maar als je te maken hebt met spierdisbalans, betekent dit dat je spieren niet in balans zijn. We weten allemaal dat de meeste mensen links of rechtshandig zijn. Maar ook wanneer we bijvoorbeeld voetballen geven we de voorkeur aan het gebruiken van ons rechter-of linkerbeen. Hierdoor worden deze automatisch minder of juist meer belast. Dit zijn dingen waarbij spierdisbalans kan ontstaan.  

Wanneer weet je of je hier last van hebt?  

Bij spierdisbalans is het zo dat je aan één kant van je lichaam bijvoorbeeld pijn hebt aan je spieren of dat je spieren aan de andere kant van je lichaam er zelfs anders uit zien. Het kan ook zo zijn dat je tijdens het sporten merkt dat je het bijvoorbeeld langer volhoudt met je rechterbeen dan met je linkerbeen, dat zijn ook signalen dat je mogelijk last hebt van spierdisbalans.  

Hoe zorg je ervoor dat je weer een goede spierbalans creëert? 

Wanneer je te maken hebt met spierdisbalans is het goed om te zorgen dat je jouw spieren weer in balans brengt. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je al je spieren voldoende beweegt. Daarnaast is het ook goed om ervoor te zorgen dat je tijdens het trainen alle spiergroepen traint en je niet focust op een bepaalde groep of maar 1 kant van je lichaam traint. 

Sharing is caring