Doe Vriendelijk Dag! 

Vandaag staat helemaal in het teken van lief doen tegen een ander. Het is namelijk de internationale Doe Vriendelijk Dag! Wees vandaag eens wat aardiger voor je medemens. Dat zou natuurlijk elke dag vanzelf moeten gaan, maar de ervaring leert dat dat niet altijd lukt. Wij zetten daarom wat tips op een rij die je weinig tijd kosten zodat je iedereen vandaag kan laten glimlachen. 

Wat houdt het in? 

De naam zegt het al, het is een dag waarop je extra vriendelijk doet tegen elkaar. Deze dag is bedacht door een Nieuw-Zeelander en is vanuit Amerika naar Nederland komen waaien. In Engels klinkt zoiets beter. The Random Acts of Kindness Day. Klinkt toch net iets minder dwingend. Goed, lief en vriendelijk doen dus.  

Het is een willekeurige dag die wordt gevierd om tegen verschillende mensen vriendelijk te zijn. Van vriendelijkheid en positiviteit worden we natuurlijk allemaal blij. En, vergeet niet, wat voor jou een klein gebaar is kan het leven van een ander veranderen. Sommige mensen hebben het namelijk harder nodig dan je denkt.  

Waardering 

Staan jouw vrienden of vriendinnen altijd voor je klaar, maar zeg je nooit hoe blij je daarmee bent? Stuur vandaag een berichtje: of beter nog: een kaartje, met jouw blijk van waardering. Een waag een spontaan belletje naar je ouders om te vragen hoe hun dag was. Voor jou een kleine moeite, maar voor hun een groot plezier. Hieronder nog wat tips die jij kan doen vandaag! 

  • Lenen 

Ligt dat boek van een vriend nog steeds onder het stof in jouw boekenkast of vraagt je vriendin al maanden of je dat jurkje alsjeblieft terugbrengt? Daarmee maak je iemand sowieso blij, en je brengt automatisch ook nog eens een spontaan bezoekje. 

  • Agenda bijwerken 

Werk je agenda bij. Een afspraak maken met die vriend die je al zo lang niet hebt gezien of eindelijk op kraamvisite bij je nicht die in middels een zes maanden oude baby heeft. Wat er ook bij hoort, reageer op die openstaande uitnodigingen. En natuurlijk mag je nee zeggen, maar wees duidelijk en geen smoesjes meer. Opgeruimd staat netjes! 

  • Trakteer op een taart of koekjes 

Neem een surprise mee naar je collega’s of vrienden! Wedden dat iedereen opvrolijkt en ze jouw gelijk nog een stuk leuker vinden! ? 

  • Koop een bosje bloemen  

Geef het bosje bloemen aan iemand waarvan je denkt dat hij het nodig heeft. Heeft je vriend of vriendin een zware tijd achter de rug? Fleur diegene dan op met wat vrolijke bloemen! 

  • Huisdier 

Ook je huisdier mag je verwennen op deze dag! Ga met je hond lekker naar het bos of loop een grote ronde door de buurt. Een groot bot wordt ook altijd gewaardeerd.  

Vrolijk vreemde op! 

Je kan vast al genoeg dingen verzinnen om iemands dag beter te maken. Je moeder houdt van paarse bloemen of je kleine broertje van M&M’s. Maar doe ook is extra vriendelijk tegen onbekende vandaag, juist vandaag! Vind je dat toch een beetje spannend en weet je niet waar je moet beginnen? Zie hieronder wat vriendelijke ideeën die je vandaag voor iemand anders kan doen. 

  • Sta op voor iemand in de tram of bus 

Is het een oud iemand of is ze zwanger? Dan sta je natuurlijk even op. Maar sta vandaag ook is op voor iemand die er vermoeid uitziet of te veel tassen bij zich heeft. Alle kleine beetjes helpen! Maak de stoel naast je vrij door je tas weg te halen en mak eens een praatje met de vrouw tegenover je. Of als iemand met vraagtekens om zich heen staat te kijken op het station? Vraag even of je hem kunt helpen.  

  • Geef een compliment 

Vind je die sjaal ook zo leuk van die voorbijganger? Wees niet bang en geef hem een compliment! Waarschijnlijk maak je die persoons dag en wil hij zijn sjaal de rest van de dag niet meer afdoen.  

  • Help iemand met oversteken 

Zie je iemand struggelen of wil er een eenden familie oversteken? Stop dan en help met oversteken. Waarschijnlijk voel jij je na deze vriendelijke daad ook beter.  

  • Geef oude spullen weg  

Kleren, boeken of meubels? Je kan er zoveel mensen blij mee maken. Wilde je altijd al je kleding kast uit pluizen, dit kan wel is de dag zijn. Veel van dit soort kleding kan hard gebruikt worden bij bijvoorbeeld een kledingbank.  

Sharing is caring