Een smartphoneschedel, wat is het en hoe voorkom je het?  

Misschien heb je er al eens wat over gehoord, misschien is dit een hele nieuwe term voor je. Maar hij bestaat echt, de smartphoneschedel. Wat een smartphoneschedel precies is en hoe je het kunt voorkomen vertellen we je in dit artikel. 

Een smartphoneschedel  

Het klinkt een beetje eng, een smartphoneschedel, maar het is toch iets wat jonge mensen helaas steeds vaker lijken te ontwikkelen. De smartphoneschedel is te herkennen aan het hoorntje achter aan de achterkant van de schedel. Zoals de naam het al zegt ontstaat deze vergroeiing door het veel gebruiken van de smartphone in een verkeerde houding. De meeste mensen nemen vaak een erg slechte houding aan als ze hun smartphone of bijvoorbeeld iPad gebruiken. De rug zit vaak al niet recht en de nek hangt naar voren. Dit is voor het lichaam geen natuurlijke houding.  

Hoe ontstaat de smartphoneschedel? 

Wanneer je een onnatuurlijke houding achter je smartphone aanneemt gebruik je hiervoor ineens veel vaker je nekspieren en belast je ze ook zwaarder. Als dit gebeurt is het een natuurlijke reactie van je lichaam om daar meer bot aan te maken. Deze aanmaak resulteert dus in de smartphoneschedel, een klein hoorntje aan de achterkant van de schedel. De grootte van dit hoorntje kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.  

Hoe kun je het voorkomen?  

Voor sommige mensen zal het nog te voorkomen zijn en sommige hebben het kleine hoorntje misschien al. Het is goed om te weten dat het hoorntje verder geen kwaad kan, maar het is wel een teken om beter aan je houding te werken. Dat is goed om het preventief te voorkomen of om je houding vanaf nu wel te verbeteren. Hier 3 tips om te zorgen dat je geen klachten gaat krijgen van je smartphonegebruik. Want dat moet het gebruik van dat verslavende ding al helemaal niet waard zijn toch? 

  1. Zorg ervoor dat je hoofd zich in een positie van 0 graden bevindt (een neutrale rechte positie). 
  1. Let erop dat je de smartphone op ooghoogte vasthoudt. 
  1. Neem pauzes tijdens het gebruiken van je smartphone. Beweeg in de pauzes en zorg ervoor dat je vooral je nek en rug even goed beweegt en in een andere positie brengt. 

Niet schadelijk, maar wél heel vervelend 

Zoals we net al even aangaven is het uitstekende hoorntje verder niet schadelijk. Dit neemt niet weg dat het natuurlijk ontzettend vervelend is als je klachten krijgt aan je nek of rug. Maar laten we ook niet vergeten dat je ook nog last kunt krijgen van je handen, vingers, armen en schouders door verkeerde houdingen tijdens het gebruiken van je smartphone. Het is goed om je bewuster te worden van het feit dat je lichaam echt niet zo blij wordt van lang in een verkeerde houding achter je smartphone zitten! 

Sharing is caring