Dit gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent

Je bent tot over je oren verliefd, de vlinders fladderen in het rond. Je denkt er misschien niet meteen over na maar verliefdheid heeft ook veel gezondheidseffecten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

Cocktail van geluk 

Vanaf het moment dat je je aangetrokken begint te voelen tot iemand, ga je allerlei chemische stofjes aanmaken. Zoals dopamine en oxytocine. Deze stoffen hebben een werking op je brein. Dopamine zorgt er namelijk voor dat je blij wordt van alleen de al gedachtes aan je lover. Oxytocine zorgt ervoor dat je je wilt binden.  

De vlinders zijn misselijkmakend  

Wist je dat, verliefdheid stressvol is voor je lichaam? Dit had je waarschijnlijk niet verwacht maar je lichaam maakt extra cortisol aan. Als dit gebeurt vernauwen je bloedvaten rondom de darmen. Hierdoor heb je het gevoel van vlinders in je buik. Ook zorgt de stress van het verliefd zijn ervoor dat je de hele dag misselijk bent. Je honger verdwijnt als sneeuw voor de zon, bedankt cortisol. 

Meer en minder stress 

De persoon is kwestie kan ook de stress wegnemen. Dat is dus goed nieuws! Zoenen of alleen al de aandacht van hem of haar geeft je namelijk een flinke shot endorfine en dopamine. Waardoor alle stress snel verdwijnt.  

Dag beoordelingsvermogen 

Wat gebeurt er in je brein als je verliefd bent?  Onderzoekers zijn er erg benieuwd naar. Wat blijkt? De gebieden in het brein die verantwoordelijk zijn voor angst, analyseren en leren van je fouten is verminderde activiteit te zien. Het is dus wetenschappelijk bewezen, verliefd zijn maakt je minder rationeel. Je kan er niks aan doen. 

Minder hoofdpijn 

Als je verliefd bent, heb je minder hoofdpijn, blijkt uit onderzoek. De onderzoekers weten nu wat oxytocine doet voor je. Maak je veel van deze stof aan dan heb je soms wel tot 50% minder hoofdpijn!  

Sharing is caring