5 Feitjes over soja  

Soja wordt steeds populairder. Naast het gewoon eten van de sojaboon zijn er ook steeds meer andere dingen waar het in verwerkt wordt. Denk aan vegetarische vleesvervangers, zoals vegetarische kipburgers, kipnuggets en hamburgers. Deze worden vaak (deels) van soja gemaakt. Daarnaast wordt soja ook gebruikt in veel zuivelvervangers, zoals sojamelk, soja kwark of soja yoghurt. In dit artikel delen we 5 feitjes over soja.  

  1. Soja werkt cholesterol verlagend 

Wanneer je een te hoog cholesterol hebt of hier gevoelig voor bent kan het zeker geen kwaad om soja in je voedingspatroon te verwerken. Soja kan namelijk helpen om je cholesterol te verlagen. 

  1. Soja is volledig plantaardig  

Soja is enkel plantaardig, het bevat geen dierlijke ingrediënten hierdoor is het ook geschikt voor mensen die lactosevrij eten. Natuurlijk ook voor mensen die geen allergie hebben maar er zelf voor gekozen hebben om plantaardig te eten.  

  1. Sojaproducten passen goed in een gezond eetpatroon  

Wanneer je een gevarieerd en gezond eetpatroon hebt, kan soja hier een goede aanvulling op zijn. Wissel bijvoorbeeld eens koemelk af met sojamelk. Of kies een keer voor een gezonde vegetarische burger op basis van bijvoorbeeld soja in plaats van voor vlees.  

  1. Soja is heel eiwitrijk  

Soja bewijst maar weer dat je geen dierlijke producten nodig hebt om aan je eiwitten te komen. Sojabonen bevatten namelijk best wat eiwitten. Zo’n 36 gram eiwitten per 100 gram.  

  1. Soja behoort tot de peulvruchten  

De sojaboon behoort net zoals bijvoorbeeld bruine bonen, linzen en kikkererwten tot de peulvruchten. Het voedingscentrum raadt ons aan om 1x in de week peulvruchten te eten.  

Sharing is caring