Deze type spiervezels heb jij 

Er zijn twee soorten kracht, explosieve kracht en duurkracht. Je genen bepalen welke spiervezels jij hebt. En dat maakt een flink verschil in je prestaties. Benieuwd welke spiervezels jij hebt, lees dan snel verder. 

Verschillende typen  

Type 1 


Langzame spieren 

Houd je deze spiervezels onder de microscoop dan zie je dat ze een opvallende rode kleur hebben. Dit komt door de hoeveelheid mitochondriën en de bloedvaatjes. Mitochondriën zorgen voor energie in het lichaam. Zodra je bezig bent en goed bent opgestart houd jij je training lang vol.  

Heb jij deze spiervezels dan zijn langdurige trainingen helemaal jouw ding. Ook zijn de type 1 spiervezels kleiner dan de andere soorten. Dit is dan ook te zien aan de bouw van iemand.  

Type 2 

Mensen die vezels type 2 hebben zijn beter in het leveren van explosieve kracht en hebben dus ook spieren die beter zichtbaar zijn.  

De spiervezels van type 2 zijn onder te verdelen in twee soorten. Type 2a vezels staan bekend om kort veel kracht te kunnen leveren. Deze spierenvezel ogen wit van kleur, ze bevatten dus weinig zuurstof. Wel zijn ze zoals eerder genoemd groter in omvang en hebben ze minder tijd nodig om op te warmen. In vergelijking tot de langzame duurkracht spiervezels. 

Dit type spiervezel werkt op anaerobe capaciteit. Je kan een korte tijd veel presteren, maar bij inspanningen langer dan 30 minuten treedt uitputting snel op.  

Type 2b spiervezels worden snel groot en zijn dan ook de snelste spieren. Maar ze hebben wel minder capaciteit. Je kan voor maar heel kort veel kracht leveren. Soms hebben we het zelfs over korter dan tien seconden. Na deze korte tijd schakelen de vezels over naar type 2a spiervezels.  

Deze spiervezels heb jij 
Welke soort spiervezels jij hebt is soms lastig te bepalen. Word jij snel sterk als je krachttraining doet, dan kan je ervan uitgaan dat jij spiervezel type 2 hebt. Ben jij beter in cardio en houd je dit makkelijk lang vol, dan heb je waarschijnlijk spiervezel type 1.  

Ook kan je de volgende test doen. Het is even ingewikkeld maar we leggen het je uit. Kan jij een squat van 50 kilo en is dit je max? Bereken dan hoeveel 80% is, dat is in dit geval 40 kilo. Met dit gewicht ga je zoveel mogelijk herhalingen van de squat doen. Aan de hand van de herhaling kan je het volgende concluderen: 

  • Minder dan 7 herhalingen: je hebt meer dan 50% type 2 spiervezels 
  • 7 tot 12 herhalingen: je hebt ongeveer gelijke verhoudingen van zowel type 1 als de type 2 spiervezels. 
  • Meer dan 12 herhalingen: je hebt meer dan 50% type 1 spiervezels.  

 
Hoe meer herhalingen je uit kan voeren, hoe meer type 1 vezels jij hebt. Je kan dus beter langdurig presteren. Kwam uit de test dat je spiervezel type 2 hebt? Dan heb je meer aanleg voor krachttraining en ontwikkelen je spieren dus sneller.  

Sharing is caring