5x niezen 

  1. Snot blijft tien minuten in de lucht hangen 

Met een nies stoot je een wolk van zo’n 100.000 snot- en slijmdruppeltjes uit. Deze snotdruppels kunnen ongeveer vier meter ver komen. Je kan hier nog vier meter bovenop gooien, want soms kunnen de kleinste druppeltjes uit de slijmwolk een afstand van wel acht meter afleggen. De wolk beweegt en stijgt hierdoor op. De spuugdruppeltjes kunnen zo een hoogte van vier tot zes meter bereiken.  

Met een beetje pech komen ze in het ventilatiesysteem van je kantoor en blijven ze nog tien minuten door de lucht zweven. Ook zonder airco blijven de druppeltjes nog wel even in de lucht hangen. Een goede reden om dus in je elleboog te niezen! 

  1. Hoe meer lucht, hoe harder je nies is 

Een nies begint met een geïrriteerd neusslijmvlies. Via de drielingzenuw gaat er dan een signaal naar het reflexcentrum in je brein. Vanaf daar worden verschillende spieren in beweging gebracht. De spieren rond je ribbenkast trekken dan krachtig samen en dan nies je.  

Het geluid dat je maakt bij het niezen is voor ieder persoon verschillend. De een niest heel stil en de ander hoor je een luide HAATSJOE. Hoe hard je klinkt, ligt aan je longcapaciteit en de hoeveelheid lucht die je vooraf hebt ingeademd. Hoe meer lucht, hoe harder je niest! 

  1. Niesbui door epileren 

Wist je dat je bij het epileren van je wenkbrauwen je de drielingzenuw in je gezicht kan activeren. Deze zenuw heeft, zoals de naam al zegt, drie takken. Een rond de ogen, een rond de neus en een rond de mond. Door de zenuw in de tak rond de ogen te activeren, kan een deel bij je neus worden geprikkeld. Die prikkel kan ervoor zorgen dat je moet niezen.  

  1. Niezen in het openbaar doen we anders 

Vaak schaam je je voor je enorme brul die erbij komt kijken of voor de hygiëne. We willen mensen niet tot last zijn en daardoor verlagen we onze nies om beleefd te zijn. Vaak proberen we dus zachter te niezen in het openbaar dan thuis.  

  1. Niezen in je slaap 

Tijdens het slapen wordt je niesreflex onderdrukt. Dit komt doordat slaap dusdanig belangrijk is voor ons lichaam dat andere lichaamsfuncties even geen prioriteiten hebben. Toch wordt de niesreflex in je slaap niet helemaal uitgeschakeld. Als de prikkel heel sterk is, nies je alsnog. De kans is wel groot dat je dan al wakker bent geschrokken van de prikkel in je neus! 

Sharing is caring