Hoe vaak moet je de lakens en handdoeken wassen?  

Op deze vraag geeft iedereen vaak een ander antwoord en dat is niet gek want veel mensen hebben wat betreft dit onderwerp andere gewoontes. Maar wat is nu het beste? Dat vertellen we je in dit artikel!  

Waarom is het belangrijk om te weten hoe vaak je de lakens en handdoeken moet wassen?  

Er kunnen zich best wat bacteriën en schimmels in je lakens en handdoeken nestelen. Of deze bacteriën schadelijk zijn hangt af van de soort bacteriën. Eigen huid bacteriën zijn over het algemeen niet schadelijk. Maar bacteriën die schimmels of buikvirussen veroorzaken wel. Je kunt het dan door middel van de handdoek of lakens het virus doorgeven aan andere huisgenoten.  

Hoe vaak moet je de handdoeken wassen?  

De een gebruikt bij elke douche beurt een nieuwe handdoek en de ander doet er gerust een aantal keer mee. Wanneer je de handdoek wil hergebruiken is het belangrijk dat hij helemaal goed kan opdrogen voor je hem weer gebruikt. Indien dit het geval is kan je de handdoek maximaal 3 keer gebruiken, daarna moet hij echt gewassen worden. De reden hiervoor is dat de handdoek een goede bron is voor bacteriën.   

Hoe vaak moet je de lakens wassen?  

Sommige mensen verschonen hun lakens om de 2 dagen, sommige doen dit na een week en weer een ander vindt het hier pas tijd voor na 3 weken. Wat is nu het beste moment om de lakens te wassen? Het beste moment is na een week, het is aan te raden om je lakens dan op 60 graden te wassen.  

Uitzonderingen  

Het is altijd beter om in een huishouden iedereen een eigen handdoek te geven, om zo de verspreiding van bacteriën en schimmels zo veel mogelijk te voorkomen. Maar wanneer er iemand ziek is of last heeft van een schimmel is het aan te raden om de handdoeken in ieder geval elke dag even te wassen. Zo voorkom je dat virussen of schimmels zich via deze weg onderling gaan verspreiden.  

Sharing is caring