Zweetvoeten: Hoe kom je ervan af 

Je trekt aan het eind van de dag je schoenen uit en de geur van je sokken schiet je gelijk te binnen. Je hebt de hele dag met je sokken in je schoenen gezeten en je voeten hebben niet goed kunnen hydrateren. Maar hoe kom je hiervan af en wat kan je ertegen doen? 

Bacteriën 

Het zweet van de voeten kan komen door zweetklieren en dit zweet is in principe geurloos. Maar stoffen waarin bacteriën zich kunnen verstoppen in combinatie met warme zweetvoeten kunnen zorgen dat je een bepaalde geur ontwikkelt.  

Het is normaal dat je bacteriën hebt op je huid. Iedereen heeft daarbij en eigen mix en soms heb je helaas een combinatie die sneller geur afgeeft. Bij harige voeten heb je bijvoorbeeld ook meer zweetklieren, die zijn groter en scheiden vet uit.  

Invloed 

Veel mensen hebben last van zweetvoeten, terwijl ze zo hun best doen om dit te voorkomen. Terwijl bij andere mensen dit vrijwel niet voorkomt. Ook heeft het te maken met erfelijke aanleg. Dit speelt ook een grote rol of je wel of niet last hebt van zweetvoeten. Doordat sommige huiden dikker of sterker zijn, kunnen ze misschien beter tegen synthetische materialen en reageert de huid daar niet op. Ook hebben hormonen invloed op zweetvoeten, dus pubers zijn ook vaak de pineut.  

Wat kan je ertegen doen 

Schoenen die goed ademen 

Kies voor schoenen van ademend materiaal. Leren schoenen bijvoorbeeld. Synthetisch materiaal kan je beter vermijden. In schoenen van synthetisch of plastic materiaal, zoals veel sneakers, stinken je voeten vaak al veel meer.  

Kies goede sokken 

Draag sokken van het juiste materiaal en zorg dat je ze iedere dag vervangt. Ook de materiaalkeuze van je sokken is van belang. Draag het liefst sokken van katoen of van ander materiaal. Synthetische sokken gaan toch vaak sneller stinken en kun je beter vermijden.  

Wissel je schoenen regelmatig 

Draag niet elke dag dezelfde schoenen, maar zorg dat je goed afwisselt zodat ze nog een dag kunnen luchten. Zo hebben je schoenen ook even een pauze.  

Was je voeten goed en droog ze zorgvuldig af na het douchen 

Het is het schoonst om je voeten elke dag wel te wassen. Ook goed afdrogen is erg belangrijk. Als je voeten namelijk niet goed zijn afgedroogd, kan dit tot extra zweet leiden.  

Sharing is caring