Veganistische producten die veel eiwitten bevatten  

Een misvatting over een veganistische leefstijl is dat mensen die plantaardig eten te weinig eiwitten binnenkrijgen omdat zij geen dierlijke producten meer eten. Vaak is het zo dat dierlijke producten veel eiwitten bevatten, denk hierbij aan vlees, kip, kwark of andere vormen van zuivel. Maar wist je dat er juist ook heel veel plantaardige producten zijn die veel eiwitten bevatten?  

Peulvruchten  

Om te beginnen bevatten peulvruchten zoals linzen, bonen, kikkererwten en doperwten best veel eiwitten. Peulvruchten bevatten al gauw zo’n 10-20 gram eiwit per 200 gram.  

Graanproducten  

Als we kijken naar graanproducten zien we dat havermout per bord (vaak gemiddeld zo’n 20 gram) 2,6 gram eiwitten bevat. Volkorenbrood bevat per 50 gram zo’n 5,6 gram eiwit.  

Noten en zaden 

Noten zijn sowieso supergezond en daarnaast scoren ze ook zeker niet slecht op de hoeveelheid eiwitten. De meeste noten zijn namelijk vrij eiwitrijk. De pinda (die ook tot de peulvruchten wordt berekend) bevat de meeste eiwitten. Een handje pinda’s (25 gram) bevat 6,3 gram eiwitten. In een handje amandelen van 25 gram zitten 5,4 gram eiwitten. Tot slot de cashewnoot, die bevat per 1 handje (25 gram) 5,3 gram eiwitten. Als we kijken naar de zaden zijn hennepzaden en zonnebloempitten best eiwitrijk. In 1 lepel hennepzaad van 15 gram zitten 4,7 gram eiwitten. Zonnebloempitten bevatten per 15 gram 2,7 gram eiwitten.  

Zuivelvervangers  

Inmiddels zijn er in de supermarkten ontzettend veel zuivelvervangers te vinden. Denk aan soja of kokos yoghurt, sojamelk, havermelk, amandelmelk, rijstmelk, cashewmelk, speltmelk en hazelnootmelk. Ze bevatten helaas niet allemaal even veel eiwitten. De zuivelvervangers op basis van soja scoren vaak het beste in vergelijking met de echte zuivelproducten. Wanneer je een andere zuivelvervanger lekkerder vindt is dat natuurlijk geen probleem, als je dan maar door het eten van andere producten aan voldoende eiwitten komt! 

Sharing is caring