Maak elke dag een ommetje  

De hersenstichting raadt aan om elke dag minimaal een ommetje van 20 minuten te maken (zorg er wel voor dat je tijdens dit ommetje stevig doorwandelt). De meeste mensen zitten over het algemeen veel, te veel zou je wel kunnen stellen. Ommetje is een app van de hersenstichting die je kunt downloaden. De bedoeling van de app is om je te motiveren om meer te bewegen en in ieder geval elke dag een ‘ommetje’ van 20 minuten te maken.  

Waarom je lichaam dat ‘ommetje’ nodig heeft  

Voor alle ommetjes die je maakt zal je lichaam jou erg dankbaar zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat je lichaam maar ook je hersenen die beweging hard nodig hebben. Het is niet goed om te veel en te lang achter elkaar te zitten. Door voldoende beweging heb je minder kans op verschillende hersenaandoeningen zoals bijvoorbeeld dementie of een depressie. Daarnaast is het ook zo dat beweging zorgt voor een betere weerstand en het werkt ook stress verlagend. 

Houd je stappen bij! 

Een goede en handige tip is om je stappen bij te houden. Dit kun je doen via je telefoon, de meeste smartphones hebben functies of apps die dit kunnen monitoren. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een smart-watch. Door het bij te houden heb je een goed beeld van hoeveel je die dag bewogen hebt en of je misschien toch beter nog even een rondje kan wandelen. Daarnaast kan het bijhouden ook een motiverende werking hebben. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf een stappendoel noteren, vaak kun je dan ook instellen om hiervan een melding te krijgen zodat je er ook nog aan herinnerd wordt.  

Momenten die geschikt zijn voor een ommetje  

Veel mensen hebben ook het excuus dat ze geen tijd hebben om te bewegen. Natuurlijk zijn veel mensen druk met werk, het huishouden en ook nodigt het weer in Nederland niet altijd uit om te gaan wandelen. Maar denk er eens aan om iets eerder op te staan dan normaal en maak voor dat je dag begint een ommetje om je dag goed te starten. De lunchpauze op je werk of thuis is ook een goed moment om even te gaan bewegen. Vaak helpt het ook voor je concentratie om even te bewegen en vooral even weg te zijn van je werkplek. Tot slot na het avondeten, de meeste mensen hebben dan vaak best nog wat tijd over. Kies ervoor om dan even een wandeling te maken. Je zult merken dat het daarna veel fijner voelt om op de bank te ploffen, dan dat je dit al direct na het avondeten doet.  

Sharing is caring