Deze 5 dingen kunnen het risico op darmkanker verlagen 

Dikke darmkanker is een kankersoort die best vaak voorkomt. Kanker ontstaat soms door pech, soms ontstaat het door een genetische aanleg. Maar bij ongeveer 35% van de gevallen is het ontstaan van kanker te beïnvloeden. In dit artikel zetten we voor je op een rijtje welke 5 dingen het risico op darmkanker kunnen verlagen.  

  1. Regelmatig bewegen  

Om te beginnen zorgt regelmatig bewegen ervoor dat we op een gezond gewicht blijven en minder kans hebben om overgewicht te ontwikkelen. Regelmatig bewegen verlaagt het risico op kanker en daarmee ook op darmkanker.  

  1. Vezelrijke voeding eten  

Je darmen worden erg blij van vezelrijke voeding. Uit onderzoek is ook gebleken dat het eten van vezelrijke voeding het risico op darmkanker verlaagt. Bij vezels denken mensen vaak aan volkorenbrood of andere volkorenproducten maar wist je dat er juist ook heel veel vezels zitten in groente en fruit?  

  1. Eet geen bewerkt vlees en zo min mogelijk rood vlees  

Bij het eten van bewerkt vlees is er geen veilige hoeveelheid vast te stellen waarbij het risico op kanker niet verhoogd wordt. Van rood vlees kunnen we maximaal 500 gram per week eten. Het is daarom ook voor je darmen super goed om vaker vegetarisch te eten.   

  1. Zorg ervoor dat je geen overgewicht hebt  

Overgewicht of veel vet rond de taille is ook een risicofactor als het gaat om darmkanker. Het is belangrijk om overgewicht indien mogelijk te voorkomen of te verhelpen. 

  1. Rook niet en drink het liefst ook geen alcohol  

Mensen denken vaak dat roken het risico op longkanker verhoogt, helaas verhoogt roken het risico op meerdere soorten kanker zo ook op darmkanker. Ook is het beter om geen alcohol te drinken. De reden hiervoor is dat alcohol het DNA kan beschadigen en dit kan de kans op kanker weer verhogen. Indirect kan alcohol de kans op kanker ook verhogen. Dit omdat alcohol kan zorgen voor gewichtstoename wat weer kan leiden tot overgewicht.  

Sharing is caring