Gerstekorrels: Hoe voorkom je dit? 

Is het een puist, is het een mee-eter, nee dat is het niet! Het is een gerstekorrel… Een korrel midden op je gezicht, waar je het liefst constant lekker aan wil peuteren. Maar wat is het precies en hoe voorkom je deze krengen? 

Gerstekorrel 

Je hebt heerlijk uitgeslapen en kijkt vervolgens in de spiegel. Heb je op je gezicht een nieuwe vriend erbij. De gerstekorrel. Het zijn een soort witte pitjes onder de huid. Ze zijn onschuldig, maar ze kunnen wel storend zijn. Zeker wanneer ze op je gezicht zitten. Veel mensen denken dat het mee-eters zijn, maar het is anders dan een puist of acne. Bij puitjes zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij een gerstekorrel is er sprake van onderhuidse propjes keratine, een belangrijke bouwstof in je buitenste huidlaag.  

Voor iedereen 

Gerstekorrels zie je vaak rondom de ogen, op de oogleden, neus en wangen. Maar het komt ook voor dat iemand juist een heleboel kleine, witte bultjes in het hele gezicht heeft. Het komt voor op alle leeftijden. Vooral baby’s hebben de eerste paar maanden erg last hiervan. 

Niet zelf aankomen! 

Als je er zelf aan gaat peuteren, is dat geen goed idee. De kans dat je je huid erger beschadigt is groot, want de keratine zit als een prop opgesloten in je huid. Duwen en knijpen helpt niet veel. Je kan beter langs een dermatoloog, huidtherapeut of schoonheidsspecialiste gaan. Zij openen de huid vlak boven de korrel met een steriele naald en wippen het propje er zo uit.  

Hoe voorkomen? 

Drink genoeg water zodat je huid gereinigd wordt. Als je vaker last hebt van gerstekorrels is waterproof make-up ook niet het beste. Je kan dan beter een tijde stoppen met olieachtige reinigers. Je kan beter kiezen voor een niet waterproof make-up product en een wateroplosbare cleanser is dan een goed vervangmiddel. En bescherm je huid beter voor de zon, ook in de winter.  

Sharing is caring