5 feiten en fabels over je geheugen 

Kan je door veel lezen en puzzelen je hersenen inderdaad trainen?  En herinneren we dingen het snelst als we iets zien? Hieronder staan feiten en fabels over je geheugen op een rijtje.  

Goed slapen is goed voor je geheugen 

Waar. Dit wisten vele vast al. Het langetermijngeheugen wordt vastgelegd in de slaap. Verder krimpt een deel van het hersengebied dat betrokken is bij leren, geheugen en emoties bij een chronisch slaaptekort. Je slaat dan belangrijke informatie minder goed op.  

Sporten is goed voor je geheugen 

Waar. Wie regelmatig en intensief beweegt, heeft minder last van geheugen- en concentratiestoornissen. Bij inspanning maken de hersenen nieuwe cellen aan, vooral in een belangrijk deel van het geheugengebied.  

We halen het snelst herinneringen op als we iets zien 

Niet waar. Juist als we iets ruiken komen sneller herinneringen naar boven. Iets ruimen heeft een veel directere relatie met herinnering. Als we de kleur groen zien, denken we eerder aan de kleur. In de neus zitten receptoren die een signaal doorgeven aan het hersendeel waar emoties en instincten zitten. Daardoor kan een geur je een gevoel of herinnering laten oproepen die je bijna was vergeten. 

Tot je vierde jaar sla je geen herinneringen op 

Waar. Het brein van een kindje kan niet alle gebeurtenissen voor eeuwig opslaan. Het leren en onthouden van bewegingen en taal gaat als je jong bent, veel makkelijker. Het onthouden van persoonlijke gebeurtenissen niet. Dit komt doordat het lastig is om een herinnering op te slaan in een brein dat in grote nog erg veel groeit. Het hersenweefsel waarin de herinnering is opgeslagen wordt bijvoorbeeld nog verschoven of vervangen. 

Puzzelen helpt tegen de ziekte Alzheimer 

Niet waar. Puzzels hebben helaas geen bewezen invloed op de fysieke ziekteprogressie. Vroeger dachten ze wel dat dit hielp. Een deel van de hersenen moet in het begin zijn best doen een deel van het functieverlies te compenseren. Maar uiteindelijk verdwijnt dit ook weer langzaam.  

Sharing is caring