Nadelen van bingewatchen 

Na een lange dag wil je niets liever dan op de bank ploffen en je serie kijken, toch? Tegenwoordig heeft bijna iedereen Netflix of Videoland en hebben we elke serie binnen handbereik. Toch moeten we is gaan nadenken of we niet te vaak op de bank belanden. Natuurlijk is het goed voor je lijf en hersenen om na een drukke dag wat rust aan je lichaam te gunnen. Lekker chillen en uitrusten, daar kan weinig fout aan zijn. Nou helaas toch wel! Bingewatchen is slechter voor je lijf en je brein dan je misschien denkt. 

Vermoeid 

Vaak hangen we ‘s avonds op de bank, na het werken of studeren voor het slapengaan. Maar het blauwe licht van je tv, telefoon of laptopscherm zorgt ervoor dat je slechter slaapt. Dit komt doordat het licht een stofje in je hersenen produceert wat je wakker en alert houdt. De tip is daarom om 2 uur voor het slapen geen schermen meer te gebruiken. 

Slurpt je energie op 

Bingewatchen maakt je lui en maakt dat je minder calorieën verbrandt. Mensen die vaak achter de tv zitten bewegen minder dan mensen die dat niet zo vaak doen. Het is natuurlijk logisch dat mensen die sporten meer verbranden dan mensen die series kijken. Maar zelfs als je die tijd opvult met opruimen, spelletjes spelen of lezen, verbrand je meer calorieën dan tijdens het serie of film kijken… 

Slecht voor je ogen 

Een mens knippert ongeveer 18 keer per minuut. Als je naar een scherm kijkt, daalt dit stevig waardoor je vermoeide ogen krijgt. Voor een volwassen persoon heeft dit weinig effect, omdat dit maar kort aanhoudt. Op kinderen heeft dit een groter effect. Het heeft gevolgen op de ontwikkeling van de ogen, ze leren minder goed te focussen en kunnen Myopia krijgen. Dit kom omdat ze minder vaak focussen op dingen van ver weg, zoals landschappen.  

Je rust niet echt uit 

Op de bank liggen en niks doen is heel lekker en kan je een uitgerust gevoel geven. Maar echt uitgerust word je er niet van. Mentaal helemaal tot rust komen doe je door echt helemaal niks te doen. Geen telefoon of computer, echt niks en gewoon rustig ademen. 

Sharing is caring