De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting  

Wanneer we het woord ‘vasten’ horen associëren we dit vaak met iets wat zwaar of moeilijk vol te houden is. Voor de meeste mensen klinkt dit dan ook niet heel aantrekkelijk. Vaak denken mensen ook dat intermittent fasting eigenlijk diëten betekent. Maar bij intermittent fasting ook wel periodiek vasten genoemd, gaat het erom wanneer je eet en niet wat je eet.  

Voordelen  

Afvallen en het remmen van het verouderingsproces van het lichaam zijn de twee grootste voordelen die intermittent fasting met zich mee kan brengen. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting. We hebben de 3 populairste varianten voor je op een rijtje gezet:  

16/8 variant  

Dit wordt omschreven als de meest makkelijke en toegankelijke manier van vasten. Deze variant houdt in dat dat er voor een periode van 16 uur wordt gevast, de andere 8 uur mag je wel gewoon eten. Een voorbeeld van hoe je dit zou kunnen indelen is om ervoor te kiezen om vanaf 20:00 in de avond niets meer te eten, je eerst volgende eetmoment is dan om 12:00 weer. 

5/2 variant  

Deze manier houdt in dat je week bestaat uit 2 dagen vasten. Hierbij eet je niets of een maaltijd tot 500 calorieën. Hier kun je zelf voor kiezen, in principe mag je deze 24 uur onderbreken met een kleine maaltijd. Dit betekent dan wel dat je 23-uur vast. De andere 5 dagen kun je eten zoals je dit normaal ook doet.  

Om de dag vasten  

Deze methode houdt in dat je steeds een hele dag vasten afwisselt met weer een dag normaal eten zoals je dit altijd zou doen.  

Kies de variant die het beste bij jouw leefstijl past 

Wanneer je het intermittent vasten goed wil volhouden en tot een succes wil brengen is het belangrijk om een variant te kiezen die het beste bij jou past.  

Afvallen 

Is het je doel om af te vallen? Dan kun je het beste voor de 16/8 variant of ‘om de dag vasten’ variant kiezen. De 16/8 variant kan ervoor zorgen dat je jouw stofwisseling kunt omvormen van hoofdzakelijk suikerstofwisseling naar vetstofwisseling. Bij de ‘om de dag vasten’ variant zal je zien dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je normaal krijgt. Beide methodes kunnen dus voor gewichtsverlies zorgen.  

Het remmen van het verouderingsproces  

Wanneer je gaat vasten om het verouderingsproces van je lichaam te remmen is het beter om te kiezen voor de 5/2 variant. Deze variant zorgt voor autofagie, dit noemen we het herstellend vermogen van je lichaamscellen. Door dit herstellende vermogen hoeven de cellen minder snel vervangen te worden. Dit proces wordt dan weer geassocieerd met het remmen van het verouderingsproces. 

Sharing is caring