Fabels en feiten over slaap

Een fijne nachtrust is erg belangrijk, dat weten veel. Vaak zijn er wel veel taboes over slapen. Helpt schaapjes tellen of een paar glaasjes wijn om dieper te slapen? Ik zet hier de feiten en fabels voor jou op een rijtje! 

Dutje doen is ongezond 

Dit is zeker niet waar, het levert je juist meer energie op. Door een dutje van 10 tot 30 minuten krijg je meer energie. Het is zelf bewezen dat mensen die in de middag een dutje doen veel effectiever zijn tijdens het werk.  

Seks laat je gemakkelijker in slaap vallen 

Klopt als een bus! Seks vermoeid en zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Hierdoor ontspan je en krijg je een gevoel van rust, kalmte en geluk. Ook verminderd de stress en daardoor kan je ook beter slapen. 

Slaap kun je inhalen 

Dat is een fabel. Als je een nacht minder hebt geslapen is het niet nodig om die slaap in te halen. Je lichaam past zichzelf aan, dus als je moe bent slaap je de volgende nacht vaster.  

Een goed kussen en matras dragen bij aan een goede nachtrust 

Dit is zeker waar. Een goed matras zorgt ervoor dat je lekker ligt. Je ontspant je beter en valt daardoor ook sneller inslaap. Voor je lichaam is het ook beter als je goed ligt. Kies dus ook een kussen die voor jou goed ligt.  

Een glas melk helpt je om in slaap te komen 

Dit is waar. Melk bevat een stofje waar je slaperig van wordt. Om het effect daarvan te merken moet je wel twee liter drinken. Dit is natuurlijk wel erg veel, maar een warm kopje voor het slapen gaan kan zeker helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. 

De slaapuren voor twaalf uur tellen dubbel 

Dit is een fabel! Het lift eraan hoe laat je normaal gaat slapen. Als je vaker na twaalf uur slaapt, dan slaap je net zo goed als mensen die om tien uur in bed liggen. Wel is het zo dat je in je eerste uren het meest uitrust en dat deze uren dus extra belangrijk zijn. 

Sharing is caring