Kan je groenten het beste gaar of rauw eten 

Vaak wordt gedacht dat rauwe groenten beter zijn om te eten dan gekookte groenten. Je zou dan meer vitamines binnenkrijgen en gezonder zijn. Maar is dit zo en op welke manier kan je ze het beste bereiden? 

Vitamines gaan verloren 

Tijdens het koken van groenten gaat een deel van de vitamines verloren. Zo’n 20 tot 50 procent vitamines gaan verloren tijdens het koken. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer vitamines het verliest en met het water dat je afgiet verloren gaan. Wil je meer vitamines behouden? Bereid dan je groenten door ze te stomen. 

Nadelen van rauw groenten 

De voedingsstoffen uit groenten worden makkelijker opgenomen als je gekookte of bereidde groenten eet. Rauwe groenten bevatten stevige vezels die onze spijsvertering hard aan het werk moeten zetten. Door groenten te koken worden de vezels verzacht en zijn ze gemakkelijker om te verteren.  

Hoeveelheid groenten 

Als je groenten kookt of bakt verliest het zijn vocht. Hierdoor verzadigt het minder snel dan bij rauwe groenten en omdat gekookte groenten lichter worden door het verlies aan vocht is het percentage voedingsstoffen per honderd gram zelfs wat hoger dan bij rauwe groenten.  

Groente eten is natuurlijk altijd super goed je, of het nou gaar of rauw is!  

Sharing is caring