Burn-out? Hardlopen helpt echt 

Wie moe is, heeft weinig zin om dingen te gaan doen. Laat staan je hardloopschoenen aan trekken. Maar juist dan moet je het echt doen. Joggen helpt oververmoeide mensen die tegen een burn-out aan lopen om stress te verminderen.  

Symptomen burn-out 

Moe aan de werkdag beginnen of onder hoge druk moeten werken, het werk blijft door je hoofd spoken. Hierdoor slaap je slecht en je bent de volgende dag nog vermoeider. Dit soort verschijnselen kunnen een teken zijn van een burn-out.  

Experiment 

Hardlopen kan vermoeidheid verminderen. Een groep studenten deed mee aan het experiment. Ze deden allemaal niet aan sport en leden onder zware studiestress. De groep werd in tweeën gedeeld. De ene groep deed zes weken running therapie en de andere groep deed niks.  

Elke student had een vragenlijst ingevuld voor het experiment. Na het experiment vulde ze weer een vragenlijst in. Na afloop was bij de hardlopers meer stress weggevaagd dan bij de stilzitters. Deze groep had minder herstel nodig na een lange studiedag en konden ze sneller relaxen en de studie even aan de kant leggen.  

Veel studenten bleven ook bewegen na het experiment. Zelfs bij de studenten die stopten met bewegen, bleef het effect aan. Ze verslechterden niet, terwijl de andere groep die bleef bewegen steeds meer vooruitging.  

Buitenlucht 

Door je in te spannen gaat er meer bloed naar je brein en komen er hersenstofjes vrij die je een voldaan gevoel geven. Samen sporten kan zorgen voor een meer sociale steun. Ook krijg je er meer zelfvertrouwen, wat van pas komt bij werk.   

Als je gestrest bent en vermoeid is het handig om matige intensieve bewegingen te doen. Als je een erg intensieve training doet en kapot thuiskomt, is dat niet verstandig. Je lichaam heeft dan veel herstel nodig terwijl je al zo vermoeid bent. Daarom is regelmatig bewegen op een lage intensiteit beter. Vooral op een plek waarbij je ook loskomt van je studie of werk, bijvoorbeeld in de natuur. 

Sharing is caring