Traplopen: pak jij deze work-out mee? 

Pak jij de roltrap of ga je voor de gratis work-out en loop je zelf de trap op? Traplopen is de manier om nog even snel die extra beweging mee te pakken. Je gebruikt zowel kracht als uithoudingsvermogen om de treden te beklimmen.  

Beweegrichtlijnen 

Traplopen is gemakkelijk toe te passen in het dagelijks leven. Je hoeft er niet voor naar de sportschool te gaan want trappen zijn overal te vinden. Volgens beweegrichtlijnen moet je elke dag een halfuur aan intensieve beweging doen. Traplopen is zeker intensief en kun je dus meetellen aan deze dertig minuten. Op het station ben je met de gewone trap ook nog eens sneller boven of beneden dan wanneer je stilstaat op de roltrap.  

Calorieverbrander 

Met traplopen kan je aardig wat calorieën verbranden. Een kwartier trap oplopen is even veel als een kwartier joggen! Afhankelijk van je gewicht verbrand je met traplopen ongeveer 10 kcal per minuut. Als je dus wilt afvallen kan het voordeliger zijn om vaker de trap te pakken in plaats van de lift. Plus, je hoeft niet te wachten op overvolle liften! 

Buiten adem 

Ook als je top fit bent, raak je door traplopen buiten adem. Doordat je tijdens het traplopen je hartslag plots snel omhooggaat, heb je meer zuurstof nodig. Bij het beklimmen van een trap gebruik je nogal wat spiergroepen, dus het is niet gek als je hartslag snel stijgt. Je moet bij elke stap je eigen gewicht tillen en je begint niet met een warming-up. Jouw lichaam wordt dus vrij plots aan het werk gezet.  

Bilspieroefening 

Traplopen maakt je billen strakker, ronder en sterker! Traplopen is een ideale bilspieroefening om je billen te trainen. Neem bijvoorbeeld twee treden tegelijkertijd en loop naar boven en naar beneden tot je je bilspieren voelt werken.  

Tips voor traplopen 

  • Maak zo weinig gebruik van de leuningen en land op de bal van je voet.  
  • Pas op met knieblessures. Als je traploopt gebruik je veel je knieën. Hoe hoger de trede, hoe sneller je je knie kan belasten.  
  • Pak twee treden tegelijkertijd voor betere billen! 

Sharing is caring