Tips tegen voedselverspilling  

Eten weggooien, het is hartstikke zonde. Niet alleen van het geld maar ook zeker voor het milieu. Met deze tips tegen voedselverspilling gooi je makkelijker minder weg.  

Kijk naar wat je koopt 


1. Kijk wat je nog in huis hebt en pas daar je boodschappenlijstje op aan. 
Wat je niet ziet vergeet je vaak ook. Check dus voordat je boodschappen gaat doen altijd even de voorraadkast. Voordat je het weet heb je het zoveelste pak pasta in huis. 
 

2. Koop niet meer dan je nodig hebt. Sla alleen de aanbieding in als je weet dat dit ook voor de houdbaarheidsdatum opgaat.  

3. Koop verse producten zoals groenten en fruit liever niet een week vooruit, deze zijn minder lang houdbaar.   

Het koken  

 
1. Meet tijdens het koken altijd de hoeveelheden af. Zo voorkom je dat je te veel maakt.  
 
2. Heb je eten over? Vries het dan in, bewaar dit voor de lunch of verwerk het in een ander gerecht.   
 
3. Hou rekening met hoeveel iedereen eet. Weet je dat iedereen niet veel eet? Houd daar dan rekening mee.  

De datum  

 
1. Let op de houdbaarheidsdatum! Staat op de verpakking TGT aangegeven, dan kan je dit product beter niet meer eten na de aangegeven datum. Staat er THT aangegeven op de verpakking; ruik, kijk of proef dan of het product nog gebruikt kan worden.  

2. Let op de datum, zet ze ook op volgorde in de kast en maak verse producten op tijd op. Houd hier rekening mee bij het maken van een boodschappenlijstje.  
 

3. Deel je voorraad- en koelkast slim in, leg de kort houdbare producten altijd vooraan. Zo houd je makkelijk het overzicht en gaat niks over de datum voordat jij het opgemaakt hebt.  

Voedselverspilling buitenshuis 

1. Was het gerecht wat je besteld had toch te veel? Vraag dan of je het kan meenemen. Zo kan je er thuis nog een keer van genieten. 

  
2. Weet jij dat de porties bij het restaurant groot zijn? Bestel dan 2 voorgerechten in plaats van een groot hoofdgerecht. Kies slim.  

Sharing is caring